Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler företagskonkurser i Jämtlands län

/

76 företag i Jämtlands län försattes i konkurs under 2009.

Annons

Det är en ökning med tio procent jämfört med året innan då det var 69 företagskonkurser i länet.

I länets största kommun Östersund var ökningen 21 procent. Där försattes 34 företag i konkurs i fjol jämfört med 28 konkurser 2008. Åre och Krokom är de enda kommuner där antalet konkurser minskade i fjol.

I hela landet var det 6 899 företagskonkurser under förra året. Det är en ökning med hela 25 procent jämfört med 2008 då det var 5 500 företagskonkurser i landet.

Det är affärs- och kreditupplysningsföretaget UC som har tagit fram siffrorna och utfallet ligger helt i nivå med den prognos som gjordes inför 2009.

- Dagens konkursnivåer står i paritet med antalet konkurser under 2000-talets början då it-bubblan sprack. Sett ur ett längre historiskt perspektiv var dock konkurstalen under fastighetskrisen i början av 90-talet mer än dubbelt så höga, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh i ett pressmeddelande.

Roland Sigbladh konstaterar vidare att 2009 förvisso blev ett mörkt konkursår. Men med tanke på finanskrisen och den dramatiska konjunkturnedgången från hösten 2008 blev det inte så illa som många befarade.

De flesta branscher har drabbats av konjunkturnedgången. Men värst drabbades transportindustrin och it-branschen. Även byggindustrin, tjänsteföretag och handeln har haft det tufft.

- Inom handeln såg vi de flesta konkurserna i början av 2009. Men den branschen får anses ha kommit ur sin kris vid det här laget. Hotell- och restaurangbranschen visar lägre konkurssiffror än de flesta branscher, säger Roland Sigbladh.

Västmanland är det enda av landet län där antalet företagskonkurser minskade under förra året. I samtliga övriga län ökade dock konkurserna. Allra mest i Kalmar län där konkurserna mer än fördubblades jämfört med 2008.

UC:s prognos för 2010 säger att företagskonkurserna kommer att öka med fem procent.

Mer läsning

Annons