Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler företag tryggar din pension

Om inget görs kan vi i Jämtlands län tvingas jobba tills vi blir 100 år. Annars kommer inte skatteintäkterna att täcka efterfrågan på välfärd.   

Det är en brutal sammanfattning av arbetsförmedlingens nya rapport ”Generationsväxlingen”. Där framgår att situationen är allvarlig, särskilt här i länet.

Ungdomar flyr regionen och flyttar till storstäderna. Kvar blir ett ökat antal pensionärer. Totalt minskar arbetskraften med knappt 10,5 procent i vårt län fram till 2020. Det blir färre som ska försörja fler samtidigt ökar vårt behov av välfärd, till exempel sjukvård och äldreboenden.

Den självklara lösningen på utmaningen stavas fler och växande företag. Det är bara så mer skatteintäkter kan skapas. Allt annat är en illusion. Bidrag och en större offentlig sektor kommer bara att urholka ekonomin.

Samtidigt som många i dag saknar jobb finns här företag som vill anställa men inte hittar den kompetens de söker.

Vi måste alltså bli bättre på att redovisa kompetensbehovet i regionen. Vi måste också se till att fler utbildas mot behoven. Men vi måste också locka hit ny och efterfrågad arbetskraft.

Låt oss därför börja med att förbättra företagsklimatet.

Ett bra företagsklimat gör att företag väljer att stanna och växa samt att nya företag söker sig hit. Ett bra företagsklimat gör också att fler vill ta över befintliga företag när äldre företagares bolag behöver nya ägare. 

En annan möjlighet är ökad efterfrågestyrd arbetskraftsinvandring. En konstruktiv och mer individuellt anpassad integration kan också ge fler befintliga invandrare och flyktingar jobb. I båda fallen kan det skapas ett välkommet tillskott till företagens framtida kompetensförsörjning.

Inga politiker kan trolla fram jobb. Vill vi ha fler jobb finns bara en framkomlig väg.

Vi måste helt enkelt bli mycket bättre på att bygga ett attraktivt företagsklimat i alla våra kommuner. Det är bara så vi kan stoppa och vända den negativa befolkningskurvan. Det är bara så vi kan skapa den välfärd vi vill ha.

Det är bara så du och jag kan få njuta av en pension innan vi fyllt 100.

Lisbeth Godin Jonasson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel