Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler flyg mellan Sveg och Arlanda

Från och med hösten 2011 kommer det att bli en ökad trafikering på flygplatsen i Sveg.

– Vi räknar med en ökning på 30 procent, säger flygplatschefen Per Lingensjö.

Rikstrafiken har gjort en tillgänglighetsanalys och kommit fram till att flygplatsen i Sveg behöver fler förbindelser. Inom Härjedalen är det långa avstånd mellan orterna och det finns brister i infrastrukturen som försämrar tillgängligheten. Ingen trafiklösning på marken kan åstadkomma motsvarade förbättringar - därför anser de att en ökad flygtrafik mellan Sveg och Arlanda är motiverad.

– Dels försvinner sommaruppehållet på sex veckor, sedan kommer vi även flyga på lördagar och under jul och nyår, säger Per Lingensjö.

I dag bidrar turismen med flest antal resenärer under vinterhalvåret medan näringslivet är de största kunderna under sommaren. Nu hoppas Lingensjö att fler turister väljer att besöka Härjedalen även sommartid.

– Om flygplatsen fortsätter att utvecklas så att vi får till en större hangar som är anpassad till flygplatsens kapacitet samt chartertrafik från bland annat Köpenhamn så ser det väldigt positivt ut för framtiden, säger han.

Vissa justeringar i tidtabellen kommer också att göras för att öka tillgängligheten inom kommunen. Flygplatsen har ett stort upptäckningsområde och det kan vara långt att åka för att ta sig till Sveg.

– Nu går morgonturen 05.50 på morgonen men ska ändras till tidigast 06.20. Det är en klar förbättring för de som bor längre bort, till exempel i Funäsdalen, säger Per Lingensjö.

Rikstrafiken har baserat ersättningssumman på vissa prioritetsgrunder och där ligger sträckan mellan Sveg och Arlanda på första prioritetsnivå, vilket innebär 10 miljoner kronor till Svegs flygplats.

– Vi har blivit säkerhetsgodkända och har anställt flygplatsbrandmän, så vi är väl förberedda. Om allt går som det ska kan vi bygga en ny hangar nästa sommar, säger Per Lingensjö.