Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler flyg inställda efter nya askmoln över Bromma

I går eftermiddag stängdes återigen luftrummet över Bromma. Därmed kommer Östersundsflyg och Nextjet att stoppa alla flygningar till Åre Östersund flygplats.

– Vi tar beslut dag för dag, dygn för dygn och just nu ser vi inget som pekar på att vi inom några dagar är i full gång, säger Magnus Trense, vd på Östersundsflyg.

Annons

Det har snart gått en vecka sedan vulkanen Eyjafjallajökull i sydspetsen på Island fick ett utbrott på allvar. Mängden aska som spridits över Europas luftrum har tunnats av de senaste dagarna, men klockan 14.40 i går meddelade Luftfartsverket att luftrummet över Bromma, Skavsta, Göteborg och Malmö skulle stängas.

Östersundsflyg beslutade på tisdagseftermiddagen att ställa in alla avgångar på onsdagen. Nextjet meddelade att bolaget sannolikt skulle stoppa flygningarna.

– Naturligtvis vill vi ju flyga och hjälpa våra kunder, men det är också god service att ge kunden en chans att i tid planera om sitt resande, säger Magnus Trense.

Susanne Norman, flygplatschef på Åre Östersund flygplats, sade i gårdagens LT att det börjar bli katastrofläge för branschen och att de mindre bolagen kan komma att få ekonomiska problem redan efter en vecka av stoppade flygturer.

• Vad har dessa dagar inneburit för Östersundsflyg? Hur hårt drabbade är bolaget?

– Det är tufft vilken verksamhet det än handla om, om du måste låsa dörren. Men det är tryggt för oss att vi har en stark delägare i Sverigeflyg. Trots att vi är ett nytt bolag så har vi stabil delägare, säger Magnus Trense som inte vill gå in på huruvida bolaget är i ett krisläge eller inte.

På tisdagen konstaterade näringsminister Maud Olofsson (C) i en intervju i Västerbottenskuriren att staten inte kommer att kliva in med något flygstöd med anledning av de stopp som vulkanen orsakat över svenskt luftrum.

– Risken när stater går in med eget statsstöd är att det blir en osund konkurrens. Det blir svårt för små stater som Sverige, sade Maud Olofsson, som anser att frågan ska avgöras på EU-nivå.

Magnus Trense anser att näringsministern inte ser helheten.

– Det är fel sätt att se den här situationen. Den måste ses i ett större perspektiv. Flyget är en viktig del för att samhället ska fungera. Finns inte den grenen kvar får det väldigt stora samhällskonsekvenser. Man ska inte se det som flygstöd i alla fall.

– Jag pratade som exempel nyss med en hotellägare där gästerna avbokade sina rum för att de inte kom fram med flyget vilket fick konsekvenser att leverantörer inte kunder leverera mat. Det är en kedja som sätts igång och här måste man på regeringsnivå fundera ett steg längre.