Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler får tillgång till snabbt bredband i länet – men fortfarande stor skillnad på stad och landsbygd

Tillgången på snabbt bredband är nu uppe i 67 procent i länet, vilket är en ökning. Men det är fortfarande en väsentlig skillnad mellan stad och landsbygd enligt ett pressmeddelande från Region Jämtland Härjedalen.

Från 2016 till 2017 har 7,6 procentenheter fler hushåll fått tillgång till snabbt bredband, alltså bredband med en hastighet på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär ändå att Jämtlands län fortfarande ligger under riksgenomsnittet där 78 procent av hushållen har tillgång till snabbt bredband, här är siffran 67 procent.

– Ökningen totalt sett är glädjande, men det finns fortfarande ganska stor variation mellan länets kommuner, och mellan tätort och landsbygd, säger Peter Adolfsson, regional bredbandskoordinator vid Region Jämtland Härjedalen i ett pressmeddelande.

Bräcke har flest anslutna hushåll bland kommunerna i Jämtland, medan Berg har det minsta antalet som är anslutna till en fiberlina.

Regionens målsättning är att 90 procent av hushållen ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020.

– Det lokala och kommunala engagemanget är väldigt viktigt för utbyggnaden av fiber. Med detta engagemang tillsammans med starka marknadsaktörer bör vi nå regionens nuvarande bredbandsmål, säger Peter Adolfsson.

Så många procent av hushållen har tillgång till snabbt bredband i din kommun:

Bräcke: 79%

Östersund: 69%

Krokom: 65%

Härjedalen: 49%

Åre: 48%

Ragunda: 46%

Strömsund: 44%

Berg: 42%