Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler får jobb men oroande läge för unga

Jämfört med turbulensen på arbetsmarknaden för ett år sedan så har länet gått in i ett stabilare läge där alltfler får jobb.

Bedömningen görs av arbetsförmedlingen som jämfört september med motsvarande månad för ett år sedan.

På ett år har nära 2 400 fler nyanmälda platser tillkommit och nu i september fick cirka 1 000 personer arbete.

När det gäller prioriterade grupper, med utlandsfödda och ungdomar, så uppges en väsentligt ökad andel ha fått jobb.

Men det är ett kärvt läge att jobba sig upp ur. Trots de positiva siffrorna är arbetslösheten ändå något högre än i september förra året.

Nu är drygt 3 200 personer inskrivna som arbetslösa och 3 470 deltog i program med aktivitetsstöd. Arbetslösheten i länet anges till 8,5 procent av länets befolkning

Östersunds kommun tecknar en kärv bild av ungdomsarbetslösheten i budgetuppföljningen som var uppe i kommunstyrelsen i veckan.

”Ungdomsarbetslösheten är oroande hög i länet och i Östersund. Jämfört med augusti 2009 har den totala arbetslösheten ökat från 8,6 procent till 16,2 procent (jämfört med riket 11,4 procent)”.

Kommunen har träffat en överenskommelse med arbetsförmedlingen om anordnande av det så kallade Lyftet.

Överenskommelsen innebär att kommunen anordnar 150-200 praktikplatser i kommunal verksamhet samt hos ideella föreningar.

För arbetslösa under 25 år är praktikperioden max tre månader, för övriga max sex månader.