Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler får jobb i länet

Jämfört med för ett år sedan har arbetslösheten minskat med 0,7 procent i länet.

I samtliga kommuner utom i Strömsund har arbetslösheten sjunkit eller varit oförändrad, enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen i Jämtland.

I slutet av augusti var 4 633 personer arbetslösa, vilket motsvarar 7,4 procent av arbetskraften 16-64 år. För ett år sedan var det drygt 5 100 personer.

De flesta lediga jobben fanns främst inom vård och omsorg samt hotell och restaurang

Enligt arbetsförmedlingens hänger minskningen delvis ihop med att den så kallade aktivitetsrapporten infördes för ett år sedan. I den ska en arbetssökande redovisa sina aktiviteter för att komma närmare ett jobb.

– Detta har satt jobbsökandet i fokus och för många blir effekten kortare tid i arbetslöshet. Samtidigt ger det oss en möjlighet att tidigt identifiera vilka som behöver utökat stöd och hjälp, säger Fredrika Henriksson, chef för Arbetsförmedlingen i Östersund.

Kontakterna med arbetsgivare ses som en annan anledning till minskningen. Då kan man fånga upp jobb som inte annonseras ut och matcha dessa mot arbetssökande.