Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler elever behöver stöd av skolkuratorn

Skolkuratorer upplever att de fått fler elevärenden och att arbetsbördan ökat under senaste åren.

Det hänger ihop med att problematiken bland eleverna är större, enligt skolkuratorerna som svarat på en undersökning som Akademikerförbundet SSR gjorde under april.

Riktigt så kärvt bedöms inte läget vara i Östersund och det har heller inte gjorts några neddragningar av skolkuratorer i kommunen som på andra håll i landet.

– I viss mån gäller den landsomfattande undersökningen nog även här. Men det skiljer sig åt mellan olika perioder och olika skolor, säger Marianne Laurin–Jakobsson, chef för skolhälsan i Östersund

Hon konstaterar att skolkuratorns arbetsområde är väldigt brett och det kan innebära att de jobbar mycket och med många olika saker.

– Det vi diskuterar nu är att vi måste titta på vårt uppdrag och försöka hitta ramarna samt vilka prioriteringar som ska göras.

– Med tanke på de rapporter som kommit de senaste åren att barns psykiska ohälsa har ökat så kan man rimligtvis säga att fler elever i skolan behöver stöd.

Personalen inom skolhälsan är också beroende av att det fungerar på landstingssidan.

– Ibland finns inte möjlighet att skicka elever till ungdomspsykiatriska mottagningen eftersom de inte har möjlighet att ta emot. Då kan man se att belastningen är hög.

Akademikerförbundets undersökning visar att bloggar, SMS och sociala medier som Facebook bidrar till att elever mår sämre. I skuggan av livet på nätet uppstår ryktesspridning, mobbning och konflikter. Den uppfattningen förmedlar sex av tio skulkuratorer i undersökningen.

• I vilken mån förekommer det i Östersund?

– Det händer och går i olika perioder men det är ingen jättegrej. Problematiken med droger är en annan bit som ökar ibland och en till av många olika faktorer som spelar in.

– Eleverna söker kuratorn för allt möjligt. Stress i skolan har uppmärksammats på senaste tiden. Speciellt då bland flickor med höga prestationskrav i gymnasiet, säger Marianne Laurin–Jakobsson.

– Sömnproblematiken hör jag om emellanåt. Det här med att vara tillgänglig hela tiden via datorer och telefoner finns säkert med där.

550 medlemmar har svarat i Akademikerförbundets undersökning och den bild som växer fram är att åtta av tio skolkuratorer anser att de fått mer att göra genom att problematiken bland eleverna är större.