Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler drar ned på fullmäktige

21 kommuner minskar antalet fullmäktigeledamöter nästa mandatperiod där Härjedalen är en av dessa. Fem kommuner satsar på en ökning. Det visar en undersökning som Dagens Samhälle har gjort.

Trenden med minskade fullmäktigeförsamlingar fortsätter. Till innevarande mandatperiod krympte 30 kommuner sina fullmäktige, nästa mandatperiod går ytterligare 21 samma väg. De kraftigaste minskningarna kommer i Torby, Sotenäs, Åtvidaberg och Härjedalen. Här i Härjedalen har fullmäktige beslutat att från nästa mandatperiod ha 39 ledamöter i stället för nuvarande 49 stycken.

Betydligt fler kommuner skulle dra ned om de fick, men många ligger redan på den lägsta nivå lagen tillåter; 31 ledamöter.

Skälen till att skära ner fullmäktigeförsamlingarna är vikande folkmängd, problem med att rekrytera politiker, besparingar och omorganisationer. Sedan slutet av 1990-talet har ett 90-tal kommuner krympt sina fullmäktige. På landstingssidan blir det bara en ändring. I Södermanland växer fullmäktige från 65 till 71 ledamöter på grund av folkökning i länet, skriver Dagens Samhälle.