Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler campare i landet – men färre i länet

Att bo på camping blir mer populärt för varje år.
Förra året hade de svenska campingplatserna 14,5 miljoner gästnätter vilket är rekord.
Men i Jämtland minskar beläggningen.

I år ser trenden i riket ut att fortsätta och de flesta campingföretagarna uppger i en enkät från Svensk camping att de har samma eller bättre bokningsläge i år jämfört med i fjol.

– Campingplatserna hade en enorm tillväxt förra året och stod för hälften av gästnätterna i juli. Den här campingsäsongen har startat bra med fint väder och bra beläggning på långhelgerna. Det bådar gott inför sommaren, säger Lars Isacson, vd på SCR.

I juli i fjol stod landets campingplatser för 52 procent av de totala gästnätterna i Sverige vilket gör campingen till den mest populära boendeformen under semestern.

– På campingsemestern kan du välja om du vill ha fullservice och aktiviteter eller satsa mer på naturupplevelser. Den valfriheten tror jag förklarar framgången för campingplatserna, säger Lars Isacson.

Husbilen verkar ha kommit för att stanna på de svenska campingplatserna. De senaste fyra åren har antalet husbilsnätter ökat med 42 procent och campingföretagarna tror att även sommaren kommer att bjuda på många gäster i husbil.

Nästan hälften av campingföretagarna uppger att husbilar är den boendeform som ökar mest inför sommaren.

– Med dagens husvagnar, husbilar och allt fler gäster som bor i stugor blir campingplatserna mindre väderkänsliga. Det gör campingsemestern ännu mer lockande för många, säger Lars Isacson.

I Jämtland är siffrorna dystrare. Under 2013 gick beläggningen ner något och länets campingar hade totalt 449 000 gästnätter i fjol vilket motsvarar cirka 3 procent av gästnätterna i hela landet.

De flesta gästnätterna hittas i Västra Götalands län som har 19 procent av totala antalet samt Skåne och Kalmar län med 10 procent var av det totala antalet gästnätter.

På Sandvikens camping träffar LT familjen Sandnes från Steinkjer i Norge. De håller på att packa ihop efter en vecka i Östersund med husvagn.

– Vi har badat, gått på stan och varit på djurparken, det har varit en toppenvecka, säger Linn Hege Sandnäs.

Hela familjen ser stora fördelar med att bo på camping.

– Vi skaffade husvagnen efter att vi fått barnen. Vi har tre barn och hotellpaketen är nästan alltid utformade för två vuxna och två barn, så vi var en för mycket. Antingen får man trängas eller skaffa två rum, då är det bättre med husvagn.

Familjen planerar inte sina utflykter så noga och då passar det med ett boende som inte behöver bokas.

– Vi är lite impulsiva och ser efter på datorn vart det är fint väder, så åker vi dit, säger Nils Erling Sandnes.

Med barn är det viktigt med aktiviteter på dagarna.

– Det finns gott om badplatser jämfört med hemma och på campingplatserna finns alltid friluftsområden och ytor att sparka boll eller spela badminton på. När man bor på hotell kan man ju bara sitta på rummet, säger Linn Hege Sandnes.

Prisfrågan var också en del i beslutet att skaffa husvagn.

– De är dyra att köpa, men sedan kostar det inte så mycket att ha den och det är stor skillnad i pris att ställa upp en husvagn jämfört med att hyra en stuga eller bo på hotell, säger Nils Erling Sandnes.

Faciliteterna på campingarna är också bra med duschar, toaletter och kök där gästerna kan laga sin egen mat.

– Vi behöver ju inte ens använda de faciliteter vi har i huvagnen, så vi har inga planer på att ändra vårt boende under semestrarna framöver, säger Linn Hege Sandnes.