Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler barn och ovana bland fjällbesökare

Under den kommande säsongen väntas 700 000 besökare till den svenska fjällvärlden. Andelen barnfamiljer och ovana fjällbesökare växer.

En enkätundersökning har genomförts av Fjällsäkerhetsrådet bland de stora turistaktörerna i branschen angående deras besökare.

Hälften av de svarande uppger att andelen utländska besökare har ökat under den senaste femårsperioden.

Fler och fler barnfamiljer finns också bland besökarna.

– Att ta med barnen till fjällen kan skapa ett friluftsintresse för livet, om de första upplevelserna blir positiva. Planera på barnens villkor och anpassa aktiviteterna efter deras förutsättningar, säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Enkäten visar också att andelen besökare som är ovana vid fjällmiljön också ökar. I undersökningen uppger en dryg tredjedel de svarande destinationerna att säkerhetsmedvetandet hos besökarna minskat.

– Det är glädjande att fjällen lockar fler besökare och nya grupper av människor. Det är samtidigt viktigt att även ovana besökare får med sig de kunskaper och den utrustning som behövs för en trygg och säker fjällvistelse, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet.