Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler återköp på auktionshusen

Annons


Även auktionshusen påverkas som väntat av den finansiella oron.

-Återropen har ökat tveklöst, men intresset för samtidskonst är ändå väldigt starkt, konstaterar Bukowskis vd Carl-Gustaf Petersén.

Gårdagens dyrgrip på Bukowskis blev såld, om än under utropspriset. Karin Mamma Anderssons målning "Lika bra att gå hem" ropades in för 2 125 000 kronor, att jämföra med utropspriset på 3 till 5 miljoner kronor. Hennes "Efter kristi lekamen" gick bättre och såldes för 2 575 000 kronor, det vill säga mer än det lägsta utropet som var på 2 miljoner kronor. Hennes "Mig är så kallt" för 900 000 kronor förblev dock osåld.

Dagen innan såldes Sigrid Hjerténs "Gosse vid blomsterbordet" för 2 850 000 kronor trots att utropspriset även för den var mellan 3 och 5 miljoner kronor.

Isaac Grünewalds "Gosse med segelbåt" ropades ut för 1,5 miljoner kronor men fick ingen köpare.

Anna Hamilton, informationsansvarig på Stockholms Auktionsverk beskriver efter första auktionsdagen marknaden som "eftertänksam". Under onsdagens såldes möbler och konsthantverk. 22 procent av det utropade förblev osålt, att jämföra med mellan 10 och 20 procent i vanliga fall.

-Vi känner absolut inte av någon lågkonjunktur. Josef Frank-möblerna till exempel gick otroligt bra. Men vårt elddop, den nutida konsten kommer i slutet av veckan, säger Anna Hamilton.

Mer läsning

Annons