Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler använder sömnmedel

Utskrivningen av sömnmedel och lugnande mediciner har ökat i alla län de senaste fyra åren visar ny rapport.

Rapporten, gjord av Ehälsomyndigheten, visar att invånarna i Örebro län tar minst sömnmedel och lugnande medan personer i Västra Götaland tar mest. I Jämtland skrevs 18 957 recept på sömnmedel och lugnande mediciner ut på ett år, vilket är under riksgenomsnittet som ligger på 19 300. Det blir en ökning för länet med 71 recept jämfört med i fjol.

Författaren och sömnexperten Björn Hedensjö menar att det sker en överförskrivning av sömnmedel.

– Instruktionen från Läkemedelsverket är att vara återhållsam. Men informationen om baksidan med sömnmedel ser olika ut i olika landsting. Insomni har ökat, även hos grupper som tidigare inte hade sådana problem. En teori är att det här beror på det så kallade 24 timmars-samhället där man ska vara ständigt uppkopplad, säger Björn Hedensjö till Nyhetsbyrån Sirén.

Statistiken omfattar läkemedel som sålts på recept eller dosrecept och visar sammanlagda definierad dygnsdos dosen, DDD, per tusen invånare för ett år.