Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flatmos tveksamma agerande

Rösterna är räknade och inget parti förutom Sverigedemokraterna har anledning att skratta hela tiden fram till nästa val. Drygt en halv miljon väljare stödde dem. Varför det blev så kan man naturligtvis bara spekulera i, men en bra gissning kan vara att allt för många frågor var tabu att ta i.

Vi kan konstatera att landsbygdsfrågorna, rovdjursfrågan och invandringen belades med någon sorts diskussionsförbud hos alla partier. Från detta avvek Centern som hade landsbygdsfrågan med sig, men bara de två sista veckorna innan valet. Under åtta år vid makten har de dock inte förmått något.

För många kommuner i landet innebar kommunalvalet maktskifte, dessutom nya och kanske spännande förutsättningar. Folket har sagt sitt och valsöndagen blir lite av en examensdag för kommunparlamenten. I min egen kommun Bräcke fick inte Socialdemokraterna godkänt, man tappade den egna majoriteten som man haft sedan mycket länge. Därför pågår i skrivande stund säkert förhandlingar med tänkbara partier. De förhållanden som rått på riksplanet i decennier blir nu verklighet i kommunerna.

Varför blir det så? En bra gissning är att höjningen av kommunalskatten och skoldebatten spelat in liksom såpan om Bostugan i Hunge och kanske proteströstning från någon av kommundelarna.

Landsbygdens framtid i Bräcke fick åtta procent av rösterna. Det var bra gjort med tanke på att det var ett helt nytt parti. Det innebär att de lägger beslag på tre mandat i fullmäktige. Sverigedemokraterna fick drygt sju procent av rösterna och det enda man kan säga om detta är att det ligger i linje med det som hände i riksdagsvalet. Man kan inte heller säga att det var oväntat. Ett eller möjligen två mandat kan de ta med sig in i fullmäktige.

Det oväntade var att Centern gick fram som de gjorde. Theresa Flatmo (C) från Kälarne satsade allt för att nå framgång. Det våldsamma och osanna angreppet på Bräcke kommuns majoritet ställde naturligtvis centerblaskan ÖP upp på och då det inte fanns någon som kände sig vuxen att följa upp detta fick det stå oemotsagt. Dock ska man i ärlighetens namn säga att Theresa Flatmos eget parti tog avstånd från hennes utspel och på en helsida i Kommunbladet framförde man sina ursäkter, men då var ju skadan redan skedd.

Det lär också vara så att ÖP förlorade en och annan centerpartistisk prenumerant på detta. Kanske är det också så att många som skulle röstat annorlunda tyckte att ändamålet helgade medlen och röstade (C) bara för att få visa sin avoga inställning mot Bräcke. Synd i alla fall om Theresa Flatmo som nu kommer in i maktens boning på tveksamma grunder. På annat sätt kan man inte se det efter hennes partis ursäkt.

Väljarna har ju alltid rätt och om mitt eget parti kan man väl säga att de fick så många röster som de förtjänade.

Kanske är det dags att tänka om och tänka nytt om man inte vill hamna utanför den beslutande församlingen vid nästa val.

Mats Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel