Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flatmoeffekten ger Centern stort lyft

Centern ökar med nästan elva procent i Bräcke kommun med nya affischnamnet Theresa Flatmo på valsedeln.
– Jag är närmast i chock. Vet inte vad jag ska säga, jublar Theresa Flatmo.

Annons

Enligt det preliminära resultatet från Valmyndigheten ökar Centern med 10,9 procent till 26,4 procent i årets kommunval i Bräcke.

En total succé för Theresa Flatmo från Kälarne som är andranamn efter Yngve Hamberg. Till vardags är hon krögare och driver matstället Grannäset utanför Kälarne.

– Det är helt otroligt. Det visar att Bräcke kommun är beredda på en förändring. Jag klev in i det här för ett år sedan och sedan dess har vi jobbat hårt. Vi har en spännande tid framför oss, säger Flatmo.

Hon började engagera sig politiskt när skolan i Kälarne hotades av nerläggning. Att hon sedan tog klivet in i partipolitiken "skyller" hon på Per Åsling.

– Det var han som fick mig att känna att jag kunde påverka. Han har varit jätteviktig för mig, säger Theresa Flatmo.

Det går emot trenden för Centerpartiet i övriga landet. Vad är det ni är bra på som man misslyckats med i övriga landet?

– Jag tror inte att man kan jämföra så. I riket så tror jag att vi haft det för bra. Folk har inte förstått vilken bra regering vi haft.

Socialdemokraterna går i rakt motsatt riktning – från 53,3 procent ner till 37,3 procent.

– Jag tror inte att det varit bra för Bräcke med sossarna i monopol. Man har osthyvlat ihjäl sin egen verksamhet, säger Theresa Flatmo.

Kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S) erkänner utan omsvep att Socialdemokraterna gjort ett dåligt val.

Varför tappar ni så mycket?

– Svårt att sätta fingret på. Vi har naturligtvis tagit många tuffa beslut. Ett av de besluten som vi fått mycket kritik för är den skattehöjning vi genomförde inför 2014. En höjning som var helt nödvändig för att klara ekonomin, säger Draxten som inte har några planer på att avgå.

– Vi ska sätta oss ner i kväll med arbetarkommunen för att ta reda på hur vi ska kunna fortsätta leda Bräcke kommun, säger han.

Förutom Centern så gör även Sverigedemokraterna (+5,4) och nybildade Landsbygdens framtid i Bräcke, LFB, (+8,0) succéval.

Det parlamentariska läget är oklart. Nu väntar förhandlingar mellan de olika partierna om hur kommunen ska ledas den kommande mandatperioden.

– Vi inväntar personrösterna som kommer under veckan. Sedan ska vi sätta oss ned och titta på hur det blir, säger Theresa Flatmo som inte stänger dörren för något annat samarbete än med Sverigedemokraterna.

– De har en helt annan syn på saker än oss, säger hon.