Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flåsjöjäntan är kvinnorna som utvecklar bygden

Kvinnor som delar med sig av sina erfarenheter, hjälper och stöttar varandra. Som umgås under kreativa former, skrattar, trivs och skapar utveckling. Det är föreningen Flåsjöjäntan.

Jag träffar några av dem i lokalen i Alanäs vilken de har haft sedan ett par år tillbaka:

– En av våra medlemmar köpte den gamla lägergården, där det här huset ingår, och vi hyr lokalen av henne, berättar Lena Näsström som är föreningens ordförande.

Lokalen är ljus och trivsam. Här finns ett antal vävstolar, ägda av olika medlemmar och sammanförda här till en vävstuga. Bord för fika och sammanträden, blädderblock som skvallrar om att det diskuterats en mängd aktiviteter, korgar och lådor med materiel för diverse hantverk.

Lena Näsström framhåller att det är gemenskapen som gör föreningen så speciell:

– Det är lätt att man blir ensam när man flyttar in i en liten by. Men genom Flåsjöjäntan lär man känna massor av kvinnor i alla byarna. Vi har bland annat fyra tyska kvinnor i föreningen och en holländska är på väg in. De kommer med nya influenser som utvecklar oss ytterligare.

Helga Kunze flyttade till Havsnäs från Tyskland för några år sedan. Hon sögs snabbt in i Flåsjöjäntans nätverk och har därför inte haft problem med att komma in i gemenskapen i det nya hemlandet:

– Det är så roligt, säger hon. Jag stickar och broderar, det är min specialitet. Alla medlemmarna har sina kunskaper och sina olika intressen, som vi delar med varandra.

Medlemmarna är i åldrarna 25 till 80 år. Flera av dem är egna företagare. Sonia Karlsson, som var med och startade föreningen, anser att det är mycket viktigt med kvinnliga nätverk:

– Kvinnor som träffas och tillsammans genomför olika projekt känner sig säkrare och vågar ta på sig uppdrag i föreningsverksamhet, starta eget, vidareutveckla det de så smått har börjat med, och så vidare.

Hela tiden har man något på gång. Under dessa tre år har man haft kurser i föreningsteknik, målarkurser, sykurser, lappteknik, svampkurser, växtfärgning, tovning, grilldagar, häxfest, vävkurser, ABC (Andning, Blödning, Chock), trivselbingo och mycket annat.

Man har haft många olika föreläsningar i vitt skiftande ämnen; landsbygdsutveckling, hur en defillbrator fungerar, om peruanska indianer och deras kunskaper:

– Den dagen avslutade vi på stranden vid Flåsjön med grillning av rotfrukter och älgkött och genomförde en ceremoni för att önska oss något viktigt, berättar Sonia. Vi var rörande överens om att önska en levande landsbygd igen i Flåsjöbygden.

Medlemmarna drar in pengar till föreningen genom att delta i olika marknader där man har servering och säljer sådant man tillverkat av ull, tyg, lera, med mera. Ofta åker man på resor och studiebesök tillsammans; Hantverksmässan i Kista, Syfestivalen i Älvsjö, Måltidens hus i Grythyttan, Korpens Öga i Jorm, Mon Paradise i Tåsjö, för att nämna några.

– Nästa resa vi gör går till Skärvången i augusti, berättar Lena. Där ska vi besöka osteriet och sedan ska vi till Hulda på Höjda och äta sallad och titta på hennes show.