Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flåsjöjäntan

Flåsjöjäntan har haft sitt årsmöte, som ägde rum i Havsnäs bystuga.

I stadgarna står bland annat att man ska göra kvinnors arbete i samhället synligt.

Och det har man verkligen gjort. Dels skapar man mötesplatser i byarna, för att människorna ska ha möjlighet att träffas under enkla förhållanden och dels gör man insatser för att förbättra livsvillkoren till exempel genom att med sökta medel från Vindkraftfonden inhandla tre hjärtstartare, samt beställt och genomfört utbildning i att hantera dessa.

Mötesplatser, speciellt sommarhalvåret, har varit Trivselbingo där man kan vinna hembakat bröd, saft och sylt och någon praktisk pryl, men det är just att träffas, dricka kaffe med hembakat och ha roligt tillsammans som är det viktiga. Det har anordnats höstmarknad med ett tiotal utställare, som sålt sina produkter av olika slag och naturligtvis kaffeförsäljning.

Andra trivselaktiviteter har varit lappteknikkurs, häxfest, blombytardag och bakluckeloppis. Att gjuta i betong har varit en populär kurs, där man framställt fågelbad med rabarberblad som mönster etc.

Föreningen firar i år femårsjubileum, och i ett år har Flåsjöjäntan varit medlem i IKF (Internationella Kvinnoförbundet i Sverige, som består av 30 medlemsföreningar) och genom den föreningen deltar man i och stöttar en yrkesskola i Kenya för ungdomar, vars föräldrar avlidit i aids. Med hjälp från Forum Syd startades skolan och nu driver IKF den sedan några år.

Deltagarna på årsstämmam diskuterade neddragningen av livsnödvändig service, som sker här och i övriga delar av Norrlands Inland. Infrastrukturen kom fram till diskussion med anledning av det usla bemötande som Trafikverket visat.

Med skrivningar från divere föreningar i Havsnäs och enskilda personer (även en skrivelse till Infrastrukturministern) bemöttes med ett besök av en tämligen nyanställd tjänsteman inom Trafikverket och dessutom ovetande om bakgrunden, plus en kvinna, som just nu har uppdrag i det kommunpolitiska arbetet och egentligen ansvaret att äska medel till vägar i kommunen som inte är farbara. Den usla vägen hade dock piffats till och det hade satts ut diverse påbud om gupp och högsta axeltryck med mera, dagen innan besöket.

Årsmötet beslutade att göra ett uttalande dels med anledning av ovan nämnda diskussioner, och dels efter att på Internationella Kvinnodagen i mars tillsammans med kvinnor från Vilhelmina, Dorotea och Hoting ha beslutat att Norrlands Inland ska åter ska bli en Levande Landsbygd.

Val av styrelse: ord- förande Lena Näsström, kassör Birgitta Ytfeldt och sekreterare Mona Asservall. Övriga ledamöter: Kicki Thorpemo, Lena Trennefeldt, Marita Eriksson och Regina Ahlf. Suppleanter: Mona Wikström och Laila Sambjörs (nyval).