Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flaggan i topp för Östersund

Nu hissar vi flaggan för ett mer välkomnande Östersund!

Vi känner stor glädje över att Östersunds kommun i dag tilldelas tillgänglighetsutmärkelsen Flaggan för städer och kommuner för alla. Det är en internationell utmärkelse som delas ut av Design for All Foundation, som har sitt säte i Barcelona. En förbättrad tillgänglighet och användbarhet är viktigt för Östersunds utveckling; för invånare, besökare och näringsidkare. Det ökar möjligheten till ett aktivt liv på restaurangerna, affärerna, hotellen, teatern och i sporten. Och det lockar hit fler besökare som också vill äta, handla, övernatta, uppleva och utöva – oavsett funktionsförmåga.

Orsaken till att Östersund nu får hissa flaggan är att kommunen 2013 använde 95 miljoner kronor, närmare en tredjedel av den totala investeringsbudgeten, till åtgärder som förbättrade användbarheten i kommunens lokaler och på allmän platsmark.

Östersunds kommun har beslutat att arbetssättet Design för alla ska användas som en grundambition i planering och byggande för att skapa ett samhälle som är inkluderande och tillgängligt för alla. Ambitionen finns bland annat med i den nya översiktsplanen och den nyligen antagna tillväxtplanen.

Design för alla innebär att miljöer, tjänster och produkter utformas så att de fungerar för så många människor som möjligt. Utgångspunkten är att se till människors skilda behov i olika situationer i livet, och inte fokusera på särlösningar för vissa grupper, till exempel personer med funktionsnedsättning. Enkelt uttryckt handlar det om att alla ska känna sig välkomna på samma villkor.

En förbättrad tillgänglighet i både fysisk miljö som kollektivtrafik samt i information och tjänster vinner vi alla på. Vid flygplatsen till exempel har vi inventerat och anpassat vår miljö för alla typer av funktionshinder vilket innebär att fler inkluderas i det välkomnande vår region vill ge till besökare. Det ger också en förbättrad livskvalitet för våra invånare. Det gör oss till en mer attraktiv besöksdestination. Men för att lyckas krävs det att vi jobbar tillsammans – kommunen med sina ansvarsområden. Och det privata näringslivet med handel, fastighetsägare och besöksnäring som är andra viktiga länkar i en lång servicekedja. Att inte förbättra tillgängligheten innebär att företagen förlorar potentiella inkomster. En förbättrad tillgänglighet och användbarhet är därför en viktig faktor för Östersunds utveckling. Det leder till bättre kvalitet, bekvämlighet och säkerhet för alla, oavsett vilka förmågor vi har som invånare eller besökare.

Vi har kommit en bit på vägen men har fortfarande många utmaningar framför oss för att bli en fullt tillgänglig stad. Vi ser att flaggutmärkelsen är ett starskott för en spännande framtid, där näringslivet tillsammans med kommunen tar sikte på att skapa en mer välkomnande, inkluderande och användbar stad för våra invånare och de som besöker oss.

Stefan Karlsson, hotellägare och ordförande Visit Östersund

Susanne Norman, direktör regionala flygplatser och ordförande Destination Östersund

Mona Modin Tjulin (S), ordförande Miljö- och samhällsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel