Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FK ser allvarligt på fusket

Svar till Erland Lundgrens insändare om Försäkringskassan 19 november. Försäkringskassan (FK) har i uppdrag att redovisa en bedömning av den totala omfattningen av felaktiga utbetalningar och brott mot socialförsäkringen. De felaktiga utbetalningarna uppskattades under år 2009 motsvara drygt 3,5 procent av socialförsäkringssystemets totala utbetalningar samma år. Felen bedömdes fördela sig ungefär lika mellan avsiktliga fel från allmänheten, oavsiktliga fel från allmänheten och oavsiktgtliga fel från myndigheter, det vill säga en tredjedel på vardera. När det gäller de nyligen uppmärksammade fallen kring assistansersättning var FK: s bedömning för 2009 att 12 miljarder betalats ut felaktigt. Vi ser förstås mycket allvarligt på de fel som begås.

FK: s handläggare bedömer rätten till ersättning baserat på de underlag som respektive förmån kräver. Att någon medvetet lämnat felaktiga uppgifter är inte alltid lätt att upptäcka.

Vi arbetar med att identifiera och åtgärda felaktiga utbetalningar. Kontrollarbetet består dels av slumpmässiga kontroller men framför allt genom att inriktas mot ärenden där det finns risker för att stora belopp betalas ut fel. FK polisanmäler alla misstänkta bidragsbrott i enlighet med bidragsbrottslagen. Under förra året gjordes drygt 1400 polisanmälningar.

På FK har vi också en omfattande intern kontroll. Alla transaktioner loggas och när det handlar om utbetalningar på större belopp krävs attest av behörig chef.

Charlott Ax, områdeschef FK Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel