Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärde kvinnliga landshövdingen

Det är en kvinna, hon har varit minister och hon är socialdemokrat. Det var de första uppgifter vi hade på LT-redaktionen vid lunchtid i går om tillsättningen av den nya landshövdingen. Inget namn och inget mer och då var vår spontana reaktion "Va, en kvinna till?"

Så länge jag har bott i Jämtland har länet haft en kvinnlig landshövding. Utnämningen av socialdemokraten Lena Sommestad innebär att hon är den fjärde kvinnan i rak tronföljd på landshövdingestolen.

Kristina Persson, Maggi Mikaelsson, Britt Bohlin och nu Lena Sommestad. I nästan 20 år har länets högsta chef varit en kvinna.

Det är både uppseendeväckande och intressant.

Det här borde väcka ramaskri, det borde betyda att det var dags att rekrytera och kvotera en man som landshövding i Jämtlands län. Men kanske kommer dessa röster att höjas nu. Naturligtvis finns det många som hackar på ett sådant resonemang, tänk bara på de århundraden då män styrt länet. Jo, fast jämställdhet sker väl framför allt i nuet. Ska det repareras för orättvisor hundratals år tillbaka blir det ju svåra gränsdragningar. Vi har ju haft landshövdingar i Sverige sedan 1634, då Axel Oxenstierna delade in landet i olika kungliga områden. Och det innebär ju att om gamla orättvisor ska rättas till borde vi ha kvinnliga landshövdingar i mer än 300 år till.

Jag tycker att det är coolt att det är kvinnor som är landshövdingar här, men jag vill göra er uppmärksamma på hur det sett ut vid de senaste fyra tillsättningarna. För håll med om att det är något som skulle ha kallats för ett strukturellt problem om det handlat om män.

Jag tänker bara på hur diskussionen skulle ha låtit om de tre senaste landshövdingarna i länet varit män och vi hade fått en fjärde i går. Och att vända på kuttingen när vi tänker är väl något vi alla borde göra lite oftare. Vi människor är aldrig större än de tankar vi förmår att tänka och det är allas vår skyldighet att kunna se saker ur olika perspektiv.

Kvinna eller man. Lena Sommestad är hur som helst hjärtligt välkommen till länet!