Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällstaden aktualiseras igen

För 20 år sedan var projektet Fjällstaden i Skorvdalen, beläget mellan Vemhån och Vemdalen, och nära Björnrike det största i den svenska fjällvärlden. Jätteprojektet sprack dock den gången och därefter har planerna legat på is, men nu börjar det röra på sig igen.

Planeringen pågår för utveckling av ett turistområde i Skorvdalen med 6000–7000 nya turistbäddar.

– För min del var det viktigt att få med Skorvdalen som ett framtidsprojekt i den nya översiktsplanen för området, säger markägaren och byggaren Håkan Wallström från Vemhån.

– I och med att Skorvdalen nu finns med i översiktsplanen kan man börja jobba för att utveckla området. Om det kan bli en byggstart om fem eller tio år ska jag i nuläget vara osagt, men det är utan tvekan ett oerhört spännande framtidsprojekt tillsammans med utbyggnaden i Björnrike.

Det som nu är på gång är en förstudie, som ska titta på så kallat klimatsmarta lösningar för Skorvdalen. Hela förstudien beräknas kosta 1,3 miljoner kronor, där kommunens insats beräknas till 250000 kronor. Länsstyrelsen och privata intressen svarar för övrig finansiering. Kommunledningsutskottet ska behandla ärendet den 9 december.

Man vill skapa en destination som nyttjar sig av ett miljötänk med klimatsmarta lösningar. Det ska förstudien i första hand jobba med.

Enligt länsstyrelsen har Skorvdalen förutsättningar att bli en fullservice-och åretruntanläggning. Idéskisser har utarbetats inom Fjällstadsprojektet med ett ytterst nära backboende med övriga serviceinrättningar som restauranger och shopping. Bedömningarna är att planerade arkitekturiska utformningen i sig själv kommer att bli en reseanledning.

– På 1980-talet var det ett oerhört intresse för Fjällstaden. Hur stort intresset är i dag är svårt att säga, men det kommer vi självfallet att kolla upp, menar Håkan Wallström.

– Skorvdalen är ett väldigt fint område för att utveckla skidåkningen, säger han också.

Kommunens näringslivschef Bengt-Erik Lundborg var vd för Fjällstadenprojektet när det begav sig.

– Med i projektet för 20 år sedan var bland annat skivbolagskungen Bert Karlsson och NCC, berättar han.

– Det var två huvudanledningar till att Fjällstaden sprack. Dels blev det ekonomiskt dåliga tider och dels ändrades lagstiftningen för bostadsrätter.

– Fjällstaden var dåtidens största fjällturistprojekt i landet, säger Lundborg, som med spänning följer de nya initiativ som tagits i frågan.