Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällsnaps ska bli en stark profil på bolaget

Nio finalrätter är utsedda i tävlingen om Årets Jämtlandsmeny nästa lördag i Åre, i veckan står i centrum för mat- och dryckupplevelser.

En gastronomivecka genomförs för första gången i Åre och på många ställen i byn är dagarna fyllda av mat- och dryckesinspirerade händelser.

– Veckan avslutas med final i Jämtlandsmenyn på Tott hotell och då kommer säkert folk från andra aktiviteter för att titta, säger Glenn Makenzius, ansvarig för juryarbetet.

Jämtlandsmenyns tävlingsklasser innehåller förrätt, huvudrätt, dessert samt bröd. Vem som helst kunde skicka in förslag på recept under slutet av förra året.

Har finalrätterna den särprägel ni strävat efter?

– Ja, det ska finnas en lokal profil och det får gärna finnas influenser från andra kulturer där lokala smaker och råvaror utvecklas. De rätter som gått vidare uppfyller de bestämmelserna och det ska bli jättespännande att få smaka av dem, säger Glenn Makenzius.

Tre bidrag i varje tävlingsklass har utsetts till finalen, dessutom finns fjällsnaps med på ett hörn. Där kommer det att hända saker framöver.

– Vi tycker det finns en slagsida mot skärgårdssnapsar och liknande. Målbilden för oss är att få till en bricka med fjällsnapsar på Systembolaget där hjortron och björk kan vara med och skapa en Norrlandsprofil, säger Glenn Makenzius.

– Därför tycker vi att det är roligt att samla på oss även såna recept i samband med det här.

Provningen av fjällsnaps sker vid sidan om av juryn och vinnarna tillkännages senare på lördagskvällen, eftersom snapsarna inte ingår i Jämtlandsmenyn.

Glenn Makenzius räknar med att man inom något år samlat på sig tillräckligt många recept för att kunna prova ut vad en bricka med fjällsnaps skulle kunna innehålla.

Det finns en vision med Jämtlandsmenyn som går ut på att lyfta fram lokala smakpaletter med många producenter och mathantverkare från länet. Vinerna komponeras beroende på hur vinnarmenyn ser ut.

En positiv effekt är att Jämtlandsmenyn lever förnyas ett år i taget på de restauranger som tar med den på sina menyer.

– Vi har också de bästa förutsättningarna som turistlän att ha guidade gourmetresor med buss där man åker runt och tar del av hela det utbud som finns i länet, enligt Glenn Makenzius.

– I sammanhanget kan man säga att den nystartade gastronomiveckan i Åre, med massor av aktiviteter, innebär att Åre satsar på att bli en av de större mathändelserna i landet.

– Har man uthållighet de första 3-4 åren kan det bli en publikdragare för svensk matelit, konstaterar Glenn Makenzius.