Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fjällräddarna räddade livet på vår son i Ånnsjön"

Deras son Leo blev svårast skadad vid kanotolyckan i Ånn förra sommaren när sex personer kantrade med sina kanoter. Han låg i fyrgradigt vatten i drygt två timmar sedan hjärtat slutat slå.

Annons

Leos föräldrar Anders och Linn Wågberg berättar att deras son Leo är på väg tillbaka till vardagen men att det också är en bit kvar.

– Det är en långsam process som pågår och han kommer inte att bli helt återställd. Jämfört med för ett år sedan är läget ändå väldigt mycket bättre, berättar Linn Wågberg för Länstidningen.

De nerv- och muskelskador samt hjärnpåverkan som kanotolyckan medförde kräver fortsatt rehabilitering. Syrebrist i musklerna ledde till att läkarna tvingades operera bort mycket muskler i ett ben.

– Han kan gå nu även om det inte är felfritt och det är ett stort steg framåt. Händerna har varit förlamade väldigt länge vilket varit jobbigast. Nu kan han röra på händerna men inte sträcka ut fingrarna ännu. Det kan ta något år till innan man vet hur det blir där, säger Linn Wågberg.

– Men i stort sett kan Leo göra det mesta även om han inte kan knäppa knappar, knyta skor och skriva med penna så mycket än så kan han hantera datorn.

Att rehabilitera det hjärntrauma han varit med om tar lång tid neurologiskt. Leo vaknade upp efter tolv dagars nedsövning och nedkylning i respirator.

– Då trodde vi inte att han skulle kunna prata och röra sig över huvud taget. Men det kunde han och bad om glass det första han gjorde sedan han vaknat, säger Linn.

– Det var en överraskning för läkarteamet och oss alla. Vi jublade.

Nyligen var de tillbaka i Ånnsjön och träffade räddningsteamet som räddade livet på Leo. En speciell händelse i sig.

– Även för dom, som då fick träffa Leo levande, säger Anders Wågberg.

Den bild föräldrarna fått av kanotolyckan är att gruppen med konfirmander från Svenska kyrkan i Sollentuna skulle genomöra en kanotorientering på Ånnsjön och vädret var ganska dåligt från början. De flesta kontrollerna låg utmed strandkanten men en kontroll låg på en ö. På väg dit var man tvungen att korsa öppet vatten, men vindarna tilltog och det blev kraftig sjö.

– Kanoten kom på sidan och började ta in vatten. De försökte ösa men det gick inte, en våg välte kanoten och de hamnade i vattnet. Uppfattningen är att de var några hundra meter från land då. Vår son bestämde sig ganska tidigt att simma i land, säger Linn Wågberg.

Eftersom vattnet höll så låg temperatur som fyra grader tog det bara några minuter innan han blev medvetslös. Det medförde också att kroppen gick ner i en slags dvala. Den andra pojken i samma kanot lyckades ta sig upp och sätta sig på kanoten.

Hur länge befann sig eran son i vattnet?

– I ungefär två timmar och tjugo minuter låg han medvetslös i vattnet, med hjärtstillestånd i över två timmar innan han hittades, konstaterar Linn och Anders Wågberg.

Två personer som deltog i räddningsinsatsen begav sig ut i en nytankad båt och hittade Leo när i stort sett bara ryggtavlan stack upp ur vattnet med hjälp av hans flytväst. Hjärt- och lungräddning påbörjades omedelbart vilket fortsatte tills ambulanshelikoptern kom.

– Det var helt avgörande. Fjällräddarna Jens Göransson och Marcus Stålhandske har gjort skillnad på liv och död för Leo. Vi är så tacksamma för deras insats och de andra som deltog i pådraget.

Har han kunnat berätta något om vad han upplevde?

– Nej, han minns ingenting och av vårdperioden minns han bara lite grann. Men de andra killarna har en väldigt klar bild av allting, säger Linn Wågberg.

På sjukhuset i Trondheim låg Leo i en avancerad hjärt- lungmaskin i cirka sex timmar innan läkarna fick i gång hjärtat. Senare flögs han till Karolinska sjukhuset i Stockholm.

– Det var extremt kritiskt och alla organ i kroppen sviktade, minns Linn Wågberg.

– Nyligen fick vi reda på att sjukhuset i Trondheim fick sin andra avancerade hjärt- lungmaskin bara veckan innan kanotolyckan. Eftersom den andra pojken kom in först hade det inte funnits någon till Leo om sjukhuset enbart haft en maskin, konstaterar Linn Wågberg.

Har ni fått någon återkoppling från arrangörerna av konfirmandlägret?

– Det har varit komplicerat och det pågår en förundersökning där vi väntar på besked framöver, sammanfattar Linn Wågberg.

– Vi har känt att det varit jobbit att ingen tagit ansvar för det som hänt och att olyckan fick så svåra konsekvenser på grund av bristande säkerhetstänk. Enligt de uppgifter vi fått har det inte förekommit några säkerhetsgenomgångar med ungdomarna om vad som exempelvis kan hända om kanoten välter i fyrgradigt vatten.