Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällmuseum satsar på barnfamiljer

Fjällmuseet i Funäsdalen lockar barnfamiljer med fäbodmiljö, där barn kan fiska och mata djur.
– Det är ett sätt att få besökarna delaktiga, säger guiden Kenny Jonsson

Gammalt och nytt, fotografier och hemslöjd. Funäsdalens fjällmuseum har något för alla smaker. De har även inriktat sig speciellt på att barnfamiljer kan komma och upptäcka tillsammans, genom flera interaktiva inslag. Guiden Kenny Jonsson möter upp TH och berättar vilka utställningar som finns för tillfället. Förutom den ordinarie, så har de utställningarna "Passion för slöjd!" och "Härjedalingar" som är integrerade i ordinarie utställningen, och utställningen "I stereoskopet".

– Vi försöker göra museet så tilltalande för barnfamiljer som möjligt, bland annat har vi en fäbod där barnen kan prova på att fiska, och mata djur, berättar guiden Kenny Jonsson.

Funäsdalens fjällmuseum är ett rätt nytt museum, det invigdes 1999. Grunden till basutställningen utgörs av Erik Fundins omfattande samlingar. Han bodde och verkade där museet nu ligger, och grundade fornminnesföreningen i början på 1890-talet, som bevarade antika föremål från trakten.

Vid sidan av museet finns Fornminnesparken med byggnader från 1800-talet, tillsammans med ett gediget bildarkiv.

I basutställningen får besökaren ta del av livet förr i tiden i tre olika kulturer, samer, fjällbönder och bruksarbetare, och man kan beskåda Bengt Ellis fina porträtt i serien "Härjedalingar".

Det hänger flera vackra kreationer i en monter. Kenny Jonsson berättar att där skildrar man hur det kunde se ut på 1800-talet vid festliga tillfällen.

"I stereoskopet" är en kombinationsutställning. I "Sacred Legacy: Edward S. Curtis and the North American Indian" och i "Bilder av Nils Thomasson" kan man beskåda fotografier från två skilda fotografer, som hade mycket gemensamt.

Edward S (som står för Sheriff) Curtis ville skildra livet i indianstammar, och kännetecknande för fotona är att han ofta fångar vardagsögonblick. I Nils Thomassons bilder tar vi del av samernas liv.

Det finns en sak som sätter guldkant på museibesöket: besökare får delta i en fototävling då man på ett enkelt sätt får framkalla en bild.

– Det är ytterligare ett sätt att få framför allt barnfamiljerna delaktiga, säger Kenny Jonsson.