Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällens framtid ligger öppen

Fjällen tillhör alla. Eller ingen. I inledningen av konferensen "Storslagen fjällmiljö" konstaterades att fjällens framtid ligger öppen.

En stor del av markanvändningen i vårt samhälle i dag är redan inmutad. Städernas befolkade områden förtätas, skogens resurser ägs och brukas. Men fjällområdena är till stora delar fortfarande statlig mark och ägs således av medborgarna.

– Om fjällmiljön ska bevaras som den är i dag eller brukas genom att använda den som en resurs är en öppen fråga, säger Erik Westholm, som är professor i kulturgeografi vid Högskolan i Dalarna.

Han sitter också som ordförande i Naturvårdsverkets miljöforskningsråd. Det är Naturvårdsverket som arrangerar konferensen, som pågår tisdag och onsdag, inom ramen för sitt forskningsprojekt "Storslagna fjäll". Konferensen lockade 118 deltagare, som alla på ett eller annat sätt är aktörer i fjällvärlden.

Just förhållandena till markanvändning i de svenska fjällen leder till konflikter då olika intressen bryts mot varandra. Hit kommer människor som normalt bor på andra platser och vill ta del av naturen i rekreationssyfte, som då ska vara så orörd som möjligt. De möts av rennäringens intressen, där en näringsverksamhet bedrivs på samma ytor som turismen.

Andra intressen vill använda fjällen till mer direkt produktion, som vindkraft och gruvdrift.

Globaliseringen har gjort att besluten som rör områden har flyttats allt längre därifrån.

– Ödet för platsen där jag bor, avgörs inte längre där jag bor, säger Erik Westholm. Det som utmanar hållbarheten i fjällen kommer främst från andra platser än det lokala.

De olika perspektiven på tid kommer också i dagen när användandet av fjällen diskuteras. Entreprenörer vill snabbt kunna exploatera ett område medan naturskyddsintressen vill gå varsammare fram. Besökarna på konferensen representerar dessa olika intressen och blev av Erik Westholm medskickade en uppmaning:

– Ta på allvar att ni hanterar mark i ett väldigt långt tidsperspektiv, i dag, i morgon och kanske i evig tid. Vad är konsekvenserna av det vi gör i dag på en tidsaxel in i framtiden?