Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällbanan har fått en bok

En av landets finaste golfbanor finns nu dokumenterad i en ny bok. Utgivare är Funäsdalsfjällens GK och boken är skriven av Mats Widén från Funäsdalen.

– Det har tagit lång tid. Styrelsen bestämde för många år sedan att vi skulle ge ut en bok och det känns riktigt bra att den nu är klar, säger Mats Widén.

Det är en gedigen bok som nu lämnat tryckpressarna. Totalt 240 sidor med 130 bilder och det mesta av historiken om golfbanan finns med.

– Egentligen finns det naturligtvis mycket mer att berätta, det har hänt mycket under alla år. Men jag tycker vi har fått med det viktigaste, säger Mats.

Med vi menar han även stöttepelarna Anders Bergsfält och Kalle Arnell samt Urban Backman som ordnat layout och grafisk design.

– Utan Urban har det inte blivit någon bok, konstaterar Mats Widén.

Golfbanan i Ljusnedal är inte bara bedårande vacker. Hela historien om landets första bana i fjällmiljö är också fascinerade. Allt började när den före detta generaldirektören Bertil Olsson vid AMS besökte byn 1968. Visserligen hade banan ritats året före men finansiering saknades för projektet. Generaldirektören kunde konstatera hur landskapet förändrat efter det att Lossen reglerades och gillade det inte.

"Jag har ju varit här tidigare och då såg det inte alls lika ohyggligt ut" sa han.

Han uppmanande de styrande i Tännäs kommun och initiativtagarna att de skulle skicka honom ett brev. När väl det var gjort gick det rasande snabbt. AMS ställde upp med slantar och beredskapsarbetet kunde starta. När sedan Landshövding Hans Gustavsson svingade en järnsjua den 12 augusti 1973 var banan med nio hål invigd.

Med på invigningen var även Sven Tumba. Han var inte så glad efter första utslaget.

"Jag slår längst i hela världen, men jag slår inte över Tevån"

Mats Widén har lyckat hitta många anekdoter som finns med i boken. Bland annat argumenten som fördes när klubben ville bygga ut till 18 hål. Men det var inte lätt att komma åt den statligt ägda marken som räknas som renbetesmark.

" Ur rennäringssynpunkt anser vi att golfbanan måste vara en fördel. Golfspelare är nämligen fackidioter och sysslar inte med annat än golf. Med andra ord så samlar man dessa turister inom ett avskiljt och begränsat område. De finns där och ingen annanstans", skrev klubben genom Hans Busk till kommunen och länsstyrelsen.

– Hans var en mycket rättrådig och jordnära person och hans argument var genialiskt, säger Mats Widén.

1987 kunde man inviga 18-hålsbanan.