Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällabbar ska fångas in

Genom dataloggrar hoppas forskare på att få veta mer om fjällabben.

Forskare vid Naturhistoriska museet vill veta mer om fjällabbens liv. Därför har de vänt sig till den djurförsöksetiska nämnden i Umeå och ansökt om att få montera små mätverktyg i form av dataloggrar på fjällabbarna.

"Traditionell ringmärkning har inte kastat något ljus över fjällabbars flyttning eller övervintring"skriver forskarna på Naturhistoriska museet och ansöker om att få fånga in fåglarna och montera dataloggrar i samband med att fjällabben häckar i norra Jämtland och sydvästra Västerbotten. Fångsten ska ske med en burfälla som placeras över äggen och där fågeln kan ta sig in, men har svårt att ta sig ut. Fångade fåglar ska omedelbart tas ur fällan och dels ringmärkas på traditionellt sätt, dels få en datalogger som väger 2,5 gram. Syftet är att få veta mer fjällabbens flyttning till södra halvklotet.

Fjällabben är en långflyttande fågek som hackar i fjäll- och tundraområden. Den har ett vingspann på 88-105 centimeter och en kroppslängs som är ungefär fyra decimeter. De frågor som forskarna genom att montera datloggrar hoppas på att få svar på är vilken väg fåglarna tar ut till Atlanten och hur snabbt flyttningen går samt om de flyttar i par eller individuellt.