Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjäderklassikern som håller stilen

/
  • Daniel Bergdahl satsar på  en dropp  i sin andra singelmatch under lördagens Storsjöcup. En match som han vann med 2–0.Foto: Denny Calvo
  • 10-åriga Sandra Sörlin, BMK Boston var nöjd med inledningsdagen av Storsjöcupen. Kanske mest åt de båda vinster i mixdubbel tillsammans med klubbkompisen Hampus Regebro.

Med 32 år på nacken så är Storjsöcupen en badmintonklassiker som lockar bredd och elit från Arvidsjaur i norr till Uppsala i söder.
I helgen fanns 236 spelare av båda könen på plats i Östersund för att göra upp i 576 matcher.

Annons
En av norrlands största badmintontävlingar är ett epitet som arrangerande BMK Boston utan problem kan skryta med.
– Vi räknas även som en av de fem största turneringarna i Sverige, sa tävlingsledaren Ingegerd Bergvall som var en av de många funktionärerna som styrde upp tävlingsprogrammet och såg till att allt fungerade som det skulle.
Arrangörsklubben deltog med 40 spelare och Östersunds BMK med tio. Förutom de båda hemmaklubbarna fanns ytterligare 15 olika klubbar representerade. Tre av dem kom från vårt västra grannland Norge.
– Seniorspelare åker gärna hit eftersom vår cup är en av de fem deltävlingarna som ingår i Norlands Stora Pris, berättade Ingegerd vidare.
Elitbadminton i all ära, men vi valde att kolla in gräsrötterna som spelade sina matcher i Fyrvallahallen under lördagen.
10-åriga Sandra Sörlin och ett år äldre Daniel Bergdahl var två i skaran från Boston som jagade segrar.
– Jag spelade fotboll men ville pröva något nytt, svarade Sandra på frågan varför hon började med badminton.
I åldersklasserna U 11 och U 13 verkar det inte alltid som om det är viktigast att vinna.
För Sandra, som spelat badminton i fyra år, blev det båda sött och surt under lördagen. Hon förlorade sin första singelmatch i gruppspelet. Men i mixeddubbeln tillsammans med klubbkompisen Hampus Regebro så blev det istället jämfotahopp av glädje efter två fina vinster under öppningsdagen. Den andra matchen mot ett par från Sundsvallsklubben Bergsåker blev en riktig rysare. Sandra och Hampus vände ett till synes hopplöst underläge i tredje och avgörade set till matchvinst med 24–22.
Fyra år har även Daniel Bergdahl ägnat åt att förkovra sig inom badmintonkonsten. När vi besökte Fyrvallahallen på förmiddagen så hade Daniel hunnit med en 2-0 vinst och en förlust i avgörande set i gruppspelet.
– Jag har en singel kvar och sen blir det dubbel på eftermiddagen, sa Daniel som verkade ganska tillfreds med en vinst och en förlust så långt.
Precis om Sandra har Daniel saddlat om från fotbollen.
– Det är jätteroligt att spela badminton, försäkrade Daniel som tycker att han redan behärskar tre viktiga badmintondetaljer som smash, dropp och clearing riktigt hyfsat.
Men det ska bli ännu bättre. Han har ju två år på sig att växa in i U13-klassen.

Mer läsning

Annons