Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskspett och grekiska gyros

Länderna kring Medelhavet har alla sina urgamla mattraditioner. I Grekland struntar kockarna gärna i de senaste trenderna och värnar om de klassiska maträtterna.

Lär dig laga grekisk soppa med ägg och citron, läckra fiskspett med lagerblad och gyros - en grekisk variant av kebab som passar extra bra så här års. Grekisk mat är aldrig medelmåttig. Kryddningen är handfast och man tar till vara de inhemska smakerna på ett föredömligt sätt. Trender kommer och går runtom i världen - men här är det alltid olivolja, citroner, fetaost, vitlök och massor av grönsaker som dominerar.

Avgolemono är en soppa som kokas på hönsbuljong och ris, om kassan tillåter även kyckling. Som alltid i det grekiska köket finns ett otal tolkningar på hur soppan ska lagas och smaka, men att den ska innehålla ägg och citron är de flesta eniga om. Viktig att tänka på är att soppan inte får koka sedan äggen har tillsatts, eftersom äggredning förutsätter att temperaturen ligger under 60 grader. Blir det varmare skär sig soppan och får ett oaptitligt utseende.

Citronmarinerade fiskspett är en delikatess som både finns i Grekland och grannlandet Turkiet. Principen är att låta fast fisk marinera i citron och olivolja för att sedan grillas hastigt över glöd eller i ugn. Tillbehören är enkla, vanligtvis bara blandad sallad, citron och bröd.

De grekiska och turkiska köken har mycket gemensamt, exempelvis kebab och gyros. Kebab görs på nöt- eller lammkött medan gyros görs på fläsk. Båda grillas normalt på stående spett, hyvlas av med vass kniv och serveras i varma pitabröd med grönsaker och såser. Till gyros är det ofta en vitlöksspäckad tsatsiki som gäller - smaksatt med finrivet citronskal, vitlök, salt, svartpeppar och persilja.

Dan Strandqvist/TT

dan.strandqvist@tt.se