Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskodlingshögskola startad i Kälarne

Fiskologie kandidater, eller något ditåt, torde de kunna titulera sig den skara om 22 elever i landets första högskoleutbildning i fiskodling som äger rum i Kälarne.

Häftigare utbildningsplats än den som erbjuds i form av den anrika, tidigare statliga fiskeriförsöksstationen i Kälarne, numera Vattenbrukscentrum Norr, torde knappast finnas i vårt land.

Bakgrunden till utbildningen är att jordbruksdepartementet beställt en utredning för att ta reda på hur man kan tänka sig att vattenbruket i vårt land skulle kunna utveckla sig på sikt.

Utredare har varit länets (C)-riksdagskandidat Håkan Larsson tillsammans med fiskeriverkets Jan Nilsson.

Utredningen har visat att ett av det mera allvarliga bekymren är bristen på kompetent arbetskraft bland landets fiskodlingar.

Många anläggningar har problem med sin egen kompetenshöjning samtidigt som utbildning inte gått att uppbringa.

– Bristen på utbildning hämmar näringens utveckling, förklarar projektledaren, biologen Erik Olofsson, Östersund/Jilu, Ås.

– Svensk fiskodling har under senare år i stort sett fördubblat sin produktion, näringen är forfarande i sin startfas och marknaden torde därmed finnas för den här sortens kompetens.

I Larsson/Nilssons utredning framgår att så mycket som 1 000 nya arbetstillfällen kan komma till stånd i branschen under den närmaste tioårsperioden.

Undervisningen sker på distans, men med Kälarneanläggningen som central undervisningsplats.

– När undervisningen sker i Kälarne har vi Sveriges – och i viss mån Norges – mest spetskompetenta lärare på plats, ståtar Erik Olofsson.

Den nu påbörjade utbildningen handlar om regnbåge, öring, röding, abborre och gös.

I elevskaran finns den här gången inte gösodlare.

Eleverna är rekryterade främst genom annonser i studenttidningar. 40 sökte, men endast 22 togs in.

När eleverna studerar i Kälarne bor de i dag på Ånäsets Camping.

Projektet ägs av Jilu i Ås och finansieras av yrkeshögskolemyndigheten som bidrar till verksamheten med 60 000 kronor per elev och läsår.

En ny utbildningsomgång räknar man med skall kunna äga rum med start nästa höst.

I en utveckling av projektet vinkar en gymnasie ut bild ning i fiskodling bakom hörnet.

Jilu har ansökt om den utbildningen där praktikplatsen skall vara Kälarne och basämnesundervisningen skall ske på Torsta i Ås.

De som till våren torde vara innehavare av körkort i fiskodling är: Lars Ivan Tuolja, Porjus, Emanuel Nygren, Lycksele, Birgitta Agerberg, Krokom, Nils-Marcus Hammarberg, Landön, Gunnel Norlander, Valsjöbyn, Niklas Edblad, Uppsala, Joakim Strandberg Stockholm, Felix Marin, Holmsund, Håkan Schüberg, Bispgården, Lennart Andersson, Frösön, Roger Brandt, Laxviken, Per-Erik Axling, Domsjö, Dan Ojanlatva, Jokkmokk, Birgitta Ludewig-Ekman, Stockholm, Patricia Larsson, Noraström, Gunilla Jonsson, Söderköping, Magnus Wasteson, Gamleby, Alexander Huss, Vik, Åre, Johan Mellberg, Knytta, Frösön, Roger Johansson, Junsele och Daniel Bergfors, Umeå.