Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskodling hotar Storsjön

Debatten kring storskaliga fiskeodlingarna i Storsjön är fortfarande levande. Jag vill åter igen göra klart hur förödande dessa kassodlingar skulle vara för miljön i Storsjöbygden och för livsmiljön i Storsjön. Dessa odlingar kommer, jämte cryptosporidium, att bli de verkliga storsjöodjuren. Men de kommer inte dra till sig turism eller att bidra till en långsiktig och hållbar utveckling i Storsjön, snarare tvärt om.

Haven dammsugs på den vilda fisk som används i det suspekta fiskfodret, som dessutom är rikt på antibiotika och underliga tillväxthormoner.

Dessa enorma odlingar kommer att orsaka utsläpp i sjön i samma division som ett större reningsverk. Övergödningen kommer att öka markant, med en stor risk för att Storsjöns ekosystem kommer få en hård och oåterkallelig smäll.

Vad händer om enorma mängder odlad fisk smiter ut i sjön? Vad händer med de oerhörda bottensedimenten som kommer att bildas på sjöbotten? Vad kommer att ske med den biologiska mångfalden? Hur påverkas sjöns vilda ädelfiskbestånd vid rymningar och förändringar i ekosystemet? Kan dricksvattnets kvalitet garanteras? Vad innehåller fiskfodret egentligen? Detta är viktiga frågor som saknar trovärdiga svar från odlingsanhängarna.

Jag stänger inte dörren till fiskeodlingarna i framtiden, tvärtom. Jag är övertygad om att de har en roll att fylla för att klara vår livsmedelsförsörjning. Systemen med bassänger på land med återcirkulation och musselodlingar istället för det gamla fiskfodret är värdefulla steg i rätt riktning. Vi är dock långt ifrån en värld där storskaliga fiskeodlingar inte sätter stora spår i vår miljö och därför är det långt ifrån realistiskt att ha dem i Storsjön, eller i något annat fritt vattendrag för den delen.

Jag säger samma entydiga nej som jag konstant framhållit i denna fråga. Värna Storsjöbygdens miljö för kommande generationer, ge dem inte springnotan för en vanskött miljö.

Joel Nordkvist (M)

Kommunstyrelsen Östersund, Distriktsordförande MUF Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel