Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskeutställning i Funäs gjorde många nyfikna

Härjedalens Fjällmuseum hade i onsdags invigning för sin nya fiskeutställning, ”Uru, Harr & Röe”.

– Fiske är någonting som berör alla och vi har ett stort antal utövare i länet, säger museichef Johnny Augustine.

Annons

Det var ett femtiotal personer som tagit sig till Fjällmuseet för att vara med under invigningen i onsdags. En och en halv månad har det tagit för personalen att ställa i ordningen utställningen som handlar om historiskt fiske i Härjedalen. Nu är den helt färdig och förväntas vara på plats i cirka 1,5 år.

– Föremålen kommer dels från vårt gamla magasin, sedan har vi fått låna gamla spön och rullar från Ekbergs i Vemdalen, berättar Johnny Augustine.

Överallt på väggarna hänger förklarande texter och historier om föremålen. Det som besökarna verkar mest nyfikna på är den så kallade ringnoten från 1820-talet. Det är ett 60 meter långt fiskenät med ett antal ringar längst ner som man sänkte ner på ena sidan av båten för att sedan ro runt så att nätet drogs ihop med hjälp av ett rep. Det var ett dyrt redskap, så för att ha råd gick man ihop i byn och fiskade tillsammans.

– Man blir imponerad av hur påhittiga de var när det gällde livnäring på den tiden, säger Bo Lundmark, som även fick läsa upp en fiskedikt under invigningen.

I sommar satsar Fjällmuseet på att kombinera fiskeutställningen med barnverksamhet, tre dagar i veckan.

Då ska barnen få testa på olika fiskehantverk, som att tillverka fiskefällor eller prova på att knyta nät. Ylva Larsson, som kommer leda aktiviteterna, säger att det finns många historier och gamla sägner om fiske att berätta för barnen.

– Det är ett tacksamt tema för alla har ett förhållande till fiske, säger hon.