Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fisketur slutade i tragedi

Under hela söndagen söktes en man i 80-årsåldern då en kanot vält i Ljusnan vid tiotiden på söndagsförmiddagen. Mannens kamrat tog sig i land och larmade räddningstjänsten men 80-åringen hittades senare avliden i vattnet vid 18.30 tiden.

Männen fiskade vid Rändhån cirka fem kilometer väster om Långå. Där finns utloppet från Långå kraftverk. Vid tiotiden på söndagsmorgonen släpptes vatten ut från kraftverket vilket orsakade en kraftig ström i Ljusnan som annars breder ut sig till en vik och är lugn på platsen.

– Vattnet bara steg och steg och kanoten gungade allt kraftigare fram och tillbaka, berättar den 80-årige mannens kamrat som också satt i båten.

Kanoten, som var ankrad vid botten, välte och båda männen hamnade i vattnet.

– Jag försökte rädda honom. Men när jag dragit upp honom två gånger sa han att det inte gick längre och uppmanade mig att släppa honom, säger mannen som själv är i 70-årsåldern.

80-åringen försvann. Kamraten lyckades sparka av sig stövlar och tunga kläder och simma i land. Där tog han sig upp till riksväg 84 och kallade på hjälp. 

Räddningstjänsten sökte efter den försvunne mannen med båt. De letade längs Ljusnans stränder ner till Långå utan resultat. Polisen tog senare över sökarbetet. Två hundpatruller med kriminalsökhundar från Östersund fraktades till platsen med hjälp av helikopter för att hjälpa till med det fortsatta eftersöket av den försvunne 80-åringen.

Förutom de två hundarna som är specialtränade för att söka över vatten, deltog även ett par vanliga polishundar.

Även en ambulans fanns på plats tidigare under dagen men den skickades hem efter lunch.

Runt kl 18:30 hittades den försvunne mannen avliden i vattnet, inte långt från den plats där kanoten kantrade.

Mannen var hemmahörande i Södermanland och anhöriga är underrättade.

Mannens kamrat klarade sig utan skador.