Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskesubventionerna går till djurplågeri

Sveriges fiskepolitik måste reformeras så att den tar med djurens perspektiv. Regering delar årligen ut 100-tals miljoner kronor i subventioner till svensk fiskindustri via EU och genom nationella subventioner som befrielse från bränsleskatt. Det är oförnuftigt eftersom en fisk är en känslig individ som kan känna smärta och lida.

Svensk fiskepolitik är i nuläget en katastrof. Subventionerna göder utfiskning och stöder bränsleslukande fartyg som bidrar till försurning genom sina utsläpp av svaveldioxid. Och Sverige är delaktig i EU:s fiskefond som är ökänd för att ha köpt upp tusentals ton fisk och skaldjur för att sedan slänga dem som avfall – allt för att hålla uppe priset på fisk.

Mer än en miljon svenskar fiskar på fritiden. Det är trevligt att vara ute på sjön och man förstår att många lockas av naturupplevelsen, men när man zoomar in på vad vi faktiskt gör mot fisken ringer varningsklockor.

Fiskar är känsliga och är mer lika andra ryggradsdjur än vad många tror. De kan känna smärta, rädsla och stress. De tycker om beröring och stryker sig varsamt mot varandra när de simmar. Att fiska med krok är att haka fast ett vasst föremål i munnen och svalget på en sådan kännande individ, dra henne i kroken på ett tortyrliknande sätt genom vattnet och sedan avsluta det hela med att döda henne.

Det svenska fritidsfisket drar upp cirka 18 miljoner kilo om året. Trots att det är nästan ofattbart många fiskar bleknar det i jämförelse med den enorma svenska fiskeindustrin som fiskar upp nästan 20 gånger så mycket per år. Fiskar saknar dessutom det lagstiftade skydd som många djur på land har. Svenska kor ska till exempel bedövas innan de dödas, men fiskar får man döda vid fullt medvetande – ofta genom att plågsamt kväva dem till döds eller att dra upp dem från djupare till grundare vatten så att deras inre organ spricker av tryckskillnaden.

Med Djurens parti i riksdagen får vattenlevande djur en politisk röst och fiskeindustrins lobby en tuff motståndare. Det bör införas ekonomiska styrmedel så att det blir lönsamt för matindustrin att respektera djur, regler måste följas i mycket högre grad än idag och Sveriges nästan obefintliga rättigheter för fiskar och andra djur behöver stärkas.

Simon Knutsson, kandidat till riksdagen, Djurens parti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel