Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fisken för rutten för att kontrollera smitta

Ingen vet om sörjan av död fisk i Ögelströmmen i Ströms Vattudal bär på någon smitta.

Det konstaterar länsstyrelsen och personal från miljökontoret på Strömsunds kontor som undersökte den samling av ruttnande fisk som upptäckts i vattnet.

LT berättade om upptäckten i tisdags efter larm från en boende i området.

– Det var en stor kaka med död fisk som flutit fast i bakvattnet i strömmarna, sade Åke Hammar som tipsade om den döda fisken.

– Man är ju rädd att det är någon sjukdom som spridits från fiskodlingarna.

Länsstyrelsen och anställda på Strömsunds kommun undersökte vattnet kring öarna och strandkanterna ner mot fiskodlingen mot Gärdnäs och de gjorde också "enstaka fynd av vad som kunde konstateras vara rester av fisk", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Men det går helt enkelt inte att ta något prov för att påvisa om fisken bär på smittoämnen som kan sprida sig i fiskbeståndet.

– Det gick inte att ta prover för att kontrollera eventuell smitta. Fisken var alldeles rutten och nedbruten, säger länsveterinär Johan Olsson.

Rapporter från allmänheten om eventuella andra fynd välkomnas, antingen till miljökontoret Strömsunds kommun, eller till Länsstyrelsen, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.