Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiske för 40 miljoner varje år

Varje år så omsätter fritidsfisket upp mot 40 miljoner kronor, bara i Härjedalen.
– Jag tror att det här kan växa ännu mer, säger Janne Gabrielsson, fiskeansvarig på kommunen.

I genomsnitt så lägger varje fiskare 400 kronor varje dygn som denne fiskar i Härjedalen. Det är ett snitt för både tillresta och inhemska fiskeentusiaster och siffrorna bygger på uträkningar som länsstyrelsen använder. Och bara i Härjedalen räknar länsstyrelsen med cirka 100000 fiskedygn per år.

– Man kanske tankar på macken i Sveg och passar på att köpa ett drag. Sedan ett par stövlar i Hede och så en korv på vägen hem, säger Janne Gabrielsson.

Han ser stora möjligheter att utveckla fisket i kommunen. Och det är helt i linje med Jordbruksverkets vision som vill att fritidsfisket ska fördubbla sin omsättning fram till 2020.

– Vi har i dag ett antal entreprenörer, mackar, sportbutiker, guider och andra som tjänar pengar på det här. Men jag tror att det går att bredda ännu mer. Om man tittar på vad folk vill ha när de turistar så kommer just fiske väldigt högt upp.

Här har kommunen en viktig roll att spela.

– Vi kan gå in med företagsstöd och hjälpa till på andra sätt. Just nu jobbar jag bland annat med Ytterhogdalsområdet för att ta fram en strategi hur vi ska kunna utveckla sportfisket där. Vi har också något liknande på gång i södra Härjedalen, säger han och lyfter fram Funäsdalen som ett område där föreningar och näringsliv lyckats hitta en modell för att utveckla fisket.

– Det gemensamma fiskepasset har varit väldigt lyckat, inte minst för de som hanterar fiskekorten.

Janne Gabrielsson lyfter fram vikten av att se helheten, när det gäller fisket i Härjedalen. Många bitar samverkar, det handlar om att värna miljön, om att kalkningen fungerar, om vattenreglering, om fiskevårdsföreningarnas möjlighet att fortsätta förvalta fiskevatten, etc. etc.

– Alla måste bidra för att det ska blir en bra utveckling. Glädjande nog tycker jag att även politikerna fått upp ögonen för fiskets betydelse för Härjedalen. De är betydligt öppnare nu för att ta i sådana här frågor och hjälpa till, säger han.