Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskbullefajt med skruv

Manus: Anders Duus

Regi: Åsa Ekberg

Musik: Lise-Lotte Norelius

Scenografi, kostym: Jens Gustavsson

Medverkande: Ellen Hennig, Mona-Lis Hässelbäck, Tomas Engström

Annons

Plötsligt är jag utanför matan på Lillsjöskolan i Odensala. Farmarbiff och fiskbullar på menyn. Någon breder ut maten på tallriken för att det ska se ut som att man ätit upp, någon sticker hål på det lilla smörpaketet med gaffeln och spritsar ut det över den tunna knäckebrödsskivan.

Anders Duus text "Måndag är fiskbulledag" är full av fint fångade realistiska detaljer av det slaget. Det är en text som bygger språkdräkter åt rollerna att klä sig i. Bottnar i pytt i pannan nedknölad i ett glas för att sedan, nästan omärkligt, lätta från marken och sväva i några steg ovanför det svart-vitrutiga linoleumgolvet, innan den tar mark igen. Så att man inte riktigt vet om man såg rätt eller fel.

Åsa Ekbergs regi och Lise-Lotte Norelius ljud förstärker den här känslan på flera sätt. Koreograferade, samtidiga rörelsemönster bryter av det mer realistiska spelet och gifter sig med de slamrande kastrullerna, den rytmiska sopen mot golvet, köksbänkarna som blir resonanslådor, de innovativa instrumenten och det sugande avgrundsljudet i kulisserna. Min enda invändning här är att texten stundtals inte kan hävda sig i ljudlandskapet.

Scenografen Jens Gustavsons kök är också det fullt av underbara detaljer. Här jobbar Mona-Lis Hässelbäcks Ritva och Ellen Hennigs Irene. Eller jobbar och jobbar, Ritva har varit där sedan Folkskolans införande 1842 och ser köket som sitt. Hon har inte mycket till övers för "allergiker, såna som inte gillar och andra bortskämda": Irene har nyss fått jobbet och pendlar mellan visionär förnyare som vill bli vän med kidsen och sitt eget mobbade elevjag 25 år bakåt i tiden. I det exakta maktvägandet / sköra vänskapandet dem emellan gör Tomas Engströms rationaliseringskonsult entré. En av de två ska bort. Vem vinner jobbet?

Rationalitet ställs mot humanism, solidaritet mot påtvingad egoism. Mina associationer går åt flera håll: barngrupper som ökar i storlek med ett barn i taget, små skolor som läggs ned, alla tv-program som går ut på att tävla mot andra om jobb, i talang och med kärlek och, förstås, till den verkliga arbetsmarknaden där allt fler slåss om samma jobb. Eller som Ritva säger: "Arbetslös, jag är väl inte alkoholist heller?"

"Måndag är fiskbulledag" är en mycket fin uppsättning där många uttryck får ta plats på lika villkor, samverka med varandra och tillsammans skapa en stor helhet.