Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fisk korsar gränser

Fisk rör sig över nationsgränser, så är det bara. Därför är det bra att EU har en gemensam fiskepolitik. Tyvärr har den länge varit rent ut sagt katastrofal. Före sommaren lyckades vi äntligen styra om inriktningen på fiskepolitiken.

Nu vill Europaparlamentets fiskeutskott vrida klockan tillbaka med hjälp av subventioner. De vill bland annat att EU subventionerar byggandet av nya fiskebåtar, att skattepengar ska gå till fiskare som tillfälligt låter bli att fiska, vilket gör att ägare till olönsamma verksamheter stannar i branschen istället för att sadla om, samt att den som tar över en fiskebåt ska kunna få upp till 850 000 kronor i ersättning för besväret.

Pengar som spenderas på en överdimensionerad fiskeflotta borde i stället användas för att se till att bestånden räddas och byggs upp, samt stödja övergången mot hållbart fiske. Svenska skattemedel ska inte gå till att dammsuga haven på fisk.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel