Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fisheye från Panasonic

Panasonic bygger ut sitt objektivprogram och satsar på ett fisheye.

Annons
Panasonic bygger ut sitt objektivprogram och satsar på ett fisheye. Objektivet ger 180 graders diagonal bildvinkel och extrem distorsion.

Att Panasonic satsar på ett fisköga och inte på ett vidvinkligt "pannkaksobjektiv" beror troligen på att många filmentusiaster har tagit till sig Panasonic och vill gärna ha objektiv som inte finns till vanliga videokameror.

Brännvidden är 8 millimeter och bildvinkeln på 180 gradet motsvarar 16 mm i småbildsformatet, förutsatt att distorsionen är extrem och att alla linjer utom de som går mot bildens mitt blir böjda.

Närgränsen är bara 1 decimeter vilket för innebär att man kan använda objektivet för att ta närbilder. Ljusstyrkan är 3,5 och antalet bländarlameller är 7. Minsta bländaröppning är 22. Det finns en filterhållare på baksidan av objektivet.

Objektivet är litet och kompakt. Det väger 165 gram och är 60,7mm x 51,7mm stort.

Något svenskt pris finns inte än på några veckor. Priset i England är satt till 730 pund. Leveransstart i juli.


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild