Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

First Aid Kit letar efter magin

Från okänt indieband till utsålda USA-turnéer - på fem år. På sitt nya album har First Aid Kit utvecklat sitt sound, men tar starkt avstånd från tillkämpad förnyelse.
– Det viktiga är att man inte kompromissar, säger Johanna Söderberg.

Två dagar, två flyg, två artister som på kort tid nått till den svenska popmusikens översta kast. Och Antony Hegarty. First Aid Kit uppträdde nyligen i David Lettermans "Late show" med låten "My silver lining", en singel från det färska albumet "Stay gold".

Efter framförandet skämtade en uppspelt Letterman om att han ska flytta till Stockholm, men trots att systrarna bara är strax över de 20 fick de sista repliken. "Good to know" blev det salta svaret när David Letterman erbjöd sig att springa ärenden åt dem.

Annat var det på den där flygplatsen. Gå fram till Antony Hegarty, vad säger man till honom?

– Det gick inte, jag kunde inte, han är bara för cool. Det finns inget jag kan säga till honom, jag kan inte sätta i ord hur mycket hans musik har betytt för mig, det skulle bara kännas fel och töntigt, säger Klara Söderberg.

På ett sätt som nästan löjligt väl överensstämmer med systrarnas hyllade stämsång fortsätter Johanna resonemanget:

– Även om man själv vet att man blir jätteglad när någon kommer fram till en är det svårt.

Men det har blivit lättare. För två och ett halv år sedan var First Aid Kit en okänd svensk duo som hade släppt en ep och albumet "The big black and the blue". Deras andra fullängdare "The lions roar" förändrade allt. Skivan toppade den svenska albumlistan och gjorde att amerikanska stjärnor som Jack White fick upp ögonen för gruppen.

First Aid Kit har gått från att lyssna på sina idoler till att spela med dem vilket bevisar att det är viktigt det där, att våga gå fram. Sedan hon var 12 år gammal fanns gruppen Bright Eyes bland Klara Söderbergs absolut största idoler. Efter en konsert i Stockholm vågade hon sig fram med ett osläppt exemplar av First Aid Kits debutalbum till gruppens sångare Conor Oberst.

– Jag blev helt stum och bara gav honom den där skivan, säger Klara Söderberg.

Johanna fyller i:

– Vi trodde typ att vi hade sumpat vår chans för han hörde inte av sig, säger hon, och så Klara igen:

– Men typ ett år senare spelade vi i Austin i Texas, och så Johanna:

– Och då var han där och han sa att han älskade skivan och Mike Mogis var också där och då sa vi att han var vår drömproducent och...

Så fortsätter det, och så fortsatte det. För First Aid Kit var det givet att Mike Mogis skulle producera även "Stay gold". Klara och Johanna Söderberg återkommer ofta till att de inte är intresserade av "förnya sig" när de skriver musik. Jakten på uppmärksamhet lämnar de till artister som Miley Cyrus och Britney Spears.

Vad de letar efter är någonting annat.

– När det är som bäst känner man att man har skapat en annan värld och när man lyssnar på det så försvinner man bort. Snarare än att man njuter av någonting man gjort själv så njuter man av allting annat än sig själv. Det är så fantastiskt att vara med Mike för han har nyckeln till den här världen, säger Johanna Söderberg.

"Stay gold" har hyllats av en närmast samstämmig kritikerkår och i skrivande stund ligger skivan överst på den svenska albumlistan. Även om First Aid Kit följer det spår de slog in på redan med sitt debutalbum bygger skivan på ett delvis nytt sound.

Jämfört med låtarna "The lions roar" känns musiken större, pampigare och mer välproducerad.

– Vi ville använda stråkar och jobba mer med arrangemangen. Förra gången var vi ganska begränsade tidsmässigt och vad gäller musiker, men den här gången ville vi gå hela vägen. Men vi ville inte att det skulle låta för välpolerat. Vi skriker ibland och tar i, det är viktigt att det finns en spänning i musiken. För oss är musik något magiskt, då är det viktigt att den känslan finns kvar, säger Johanna Söderberg.

Men räkna inte med att det blir samma känsla varje gång. First Aid Kit har på bara fem år släppt tre album och etablerat sig som ett av Sveriges största band. Med en blandning av country, folk och pop har de skapat ett unikt sound, men det finns mycket som systrarna ännu inte har hunnit testa.

– Ibland känner jag bara för att skriva en punklåt, men då vill jag nog spela trummor i stället, säger Klara Söderberg, bara halvt på skämt.

Och nästa gång de springer på Antony Hegarty?

– Då måste vi ju gå fram och säga hej, säger Johanna Söderberg.

Carl Cato/TT

carl.cato@tt.se