Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firar 40-årsjubileum med en ny show

/
  • I Janne Schaffers musikshow berättar han om minnen från ungdomen.”Jag skulle beskriva mig själv som en väldigt nyfiken person”, säger Janne Schaffer.   Foto: Johan Engman/Scanpix

Janne Schaffer är världsgitarristen som har spelat med ”alla”. Efter 40 år som musiker tycker Janne Schaffer att han fortfarande har mycket kvar att ge och är aktuell med en musikalisk show.

- Musiken slutar aldrig fascinera mig.

Annons

När Janne Schaffer 1970 fick erbjudande om att spela på Björn Skifs första soloalbum trodde han att det var en engångsföreteelse. Men efter det blev han uppringd av en rad olika orkesterarrangörer och karriären tog fart. 40 år och 250 låtar senare sitter Janne Schaffer på en uteservering i Stockholms vårsol och berättar om sin musikresa och den nya konserten.

– Jag har haft ett rikt musikaliskt liv, det har varit slitsamt men väldigt kul.

Janne Schaffer har inga planer på att lägga musiken på hyllan, tvärtom har han en mängd föreställningar inbokade. Sitt 40-årsjubilem firar han med showen ”A musical story” som har premiär på Södra teatern i Stockholm den 29 april, där han berättar om minnen varvat med musik.

– Så länge jag känner mig frisk och stark och publiken kommer tänker jag fortsätta.

Ett par misslyckade pianolektioner fick Janne Schaffer att bygga en akustisk gitarr i träslöjden och han kände direkt att gitarr var hans grej. Då var han 15 år.

– Jag minns det inte själv men mina klasskamrater har berättat att jag alltid satt och klinkade på gitarren.

Första turnén inträffade strax därefter, två dagar före julafton. Trots sin mammas förtvivlan drog han i väg med ”Ted and the Caracas”, med bland andra Ted Åström, i en folkabuss genom Sverige.

– Jag minns det så väl, det var helt fantastiskt. Vi tyckte att vi var skitballa.

Janne Schaffer har spelat med en mängd kända artister och musiker, allt ifrån Abba till Electric Banana Band och har skrivit musik till ett par hundra låtar. Trots uppmärksamheten som det har inneburit har han lyckats hålla fötterna på jorden och koncentrerar sig på musiken.

– Jag känner mig stolt och nöjd när folk uppskattar min musik men jag ser mig inte som någon kändis.

När Janne Schaffer spelar på scen anstränger han sig för att beröra publiken.

– När folk ställer sig upp så känns det som ”fan, jag lyckades”.

Mer läsning

Annons