Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år

/

fyller i dag den 19 februari Eija Koivumaa, Överhogdal.

Annons

Eija kommer från byn Koivumaa i finska Tornedalen. Hon flyttade, vid åtta års ålder, tillsammans med föräldrar och syskon till Sverige. Efter bostadsorter som Vålberg, Sågmyra, Junosuando och Sandviken hamnade hon till slut i Härjedalen där hon bott i Sveg, Herrö, Ängersjö och till slut i Överhogdal. Under sina år i Härjedalen har hon fött och uppfostrat fyra döttrar, som nu är utflugna och bor i Mora, Brunflo och Luleå. Nu bor hon tillsammans med sambo och hund på en liten lantgård på Östmon i Överhogdal.

Hantverksföretaget Ateljé Eija Koivumaa startades för elva år sedan, med inriktning på vävning, stickning, virkning och broderi. Eija har bland mycket annat vävt gardiner till Överhogdals forngård och bonader som var med vid inspelningen av filmerna om Arn. Många av hennes alster har inspirerats av mönster ur Överhogdalsbonaderna och försäljningen sker via internet och kontakter.

Eijas skaparglädje märks även vid bakning då hennes bullar och kakor uppskattas vid bland annat Hog Valley MC:s träffar. Mycket uppskattning får hon också för sin förmåga att skapa ett trivsamt hem för de nära och kära.

Annons