Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 år

/

fyller i dag Mary Lundström, Häste, Rödön.

Annons

Mary är född i Sundsvall och kan se tillbaka på ett samhälle som aldrig tidigare genomgått så stora förändringar, teknisk utveckling och krig i omvärlden som 1900-talet och därför gett henne ett mycket innehållsrikt liv.

När hon var tre månader emigrerade familjen till Salt Lake City, USA. Det har berättats att hennes första lekkamrater var ortens indianbarn. Hennes far blev sjuk och familjen beslutade återvända till Sverige. De hade bokat returbiljett med Titanic, som förliste på sin jungfruresa till USA.

Mary säger själv att hon gjort ”rekryten” i Boden. Efter genomgången husmorsskola med barnskötarutbildning fick hon anställning som jungfru hos kyrkoherden i Boden.

Mary gifte sig 1934, efter benäget tillstånd av biskopen, med sin barndomskärlek Gustaf Lundström. Som nygift och nybliven prästfru flyttade hon och maken till Kyrktåsjö.

1937 flyttade familjen till Lockne. Under andra världskriget var hon aktiv i lottaavdelningen och under en tid även dess ordförande. Hon deltog i flera resor till Boden och Haparanda för att möta finska krigsbarn, som därefter fördelades ut över landet. Familjen hade under ett år själva en flicka som därefter kunde återförenas med sin finska familj. I Lockne låg även en beredskapsstyrka förlagd, så otaliga är de soldater och officerare som hon serverat cikoriakaffe med dopp trots ransoneringskupongernas hårda begränsning av råvaror. Hon deltog i ett otal symöten som resulterade i julpaket till de ”pojkar” som låg i beredskap. Här fick hon även uppleva de så kallade transiteringstågen, tyska soldater som transporterades genom landet, vilket skapade en mycket orosfylld stämning.

1945 flyttade Mary med man och två söner till Torpshammar. 1952 flyttade hon med man och nu fyra söner till Rödön.

Mary har ägnat sig helhjärtat åt familjen och allt vad som förväntades av dåtidens prästfru. Vilket i praktiken innebar att vara hustru, mor, pensionatsvärdinna och församlingsassistent i samma person.

På sidan om alla förväntningar och krav har Mary i alla tider älskat att handarbeta och varit en passionerad fotograf. Så passionerad att det finns många hyllmetrar med fotoalbum som i dag utgör en enda lång spännande kavalkad över ett långt liv.

Efter Gustafs pensionering lämnade de prästgården och skaffade en egen fastighet i Häste. Mary blev änka 1991.

Tack vare bland annat hemtjänstens omvårdnad kan Mary fortfarande bo kvar i sitt hem med alla tidningsklipp, fotografier, vykort och alla saker som i sig minner om och kan berätta en egen historia om det svunna seklet.

Annons