Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint ska de'va'

”Apropå det här med HERMODS som du skrev om härom veckan”, sa Greta, målarkompisen, när vi satte upp stafflierna på torsdagsmorgonen. ”Här ska du få höra. Min äldste bror och en av hans kompisar i byn hade ju trälat och läst in realen på Hermods.

Annons

Men nu återstod den där avslutningskursen i Malmö. De åkte tåg, förstås. Eljest var det ju till att cykla.

I Malmö hade Hermods ordnat med inackordering, nå't sånt där elevhem, du vet. Där fick de också både frukost och middag, men däremellan skulle de klara sig själva. Och det var inte så lätt, och hungriga var de för jämnan.  Pojkar, du vet. Visserligen hade de haft en rejäl matsäck med sig, men den räckte inte så länge, och pengar var det sparsamt med. Hemma i byn stod mamma och stekte pannkakor i massor och skickade i en pappkartong med posten, förstås”.

Vi kunde inte låta bli att skratta.

”Men så en dag,” fortsatte hon, ”fick de syn på en annons i tidningen. Det gällde en större utställning av mattor på ett ställe i Kungsparken. Fri förtäring av snittar och vin, stod det.

Snittar, tänkte pojkarna, och gratis. Vilket tillfälle! Så de knallade dit, glada i hågen. Här skulle ätas snittar. Men det gick inte alldeles som de tänkt sig. Bland alla mattor stod visserligen förtäringen uppdukad, men den vaktades av en något skräckinjagande mansperson i uniform och vita handskar. Och pojkarna såg ju inte precis ut som allvarliga spekulanter.

Men där fanns också den vithårige direktören Nessim himself och han lät kalla in pojkarna i ett angränsande rum, där han noga förhörde sig om vilka de var och vad de ville på hans utställning.

Det slutade med att de fick äta så många snittar de bara orkade. Fast det blev läsk i stället för vin!”

Det tycker jag är en riktig solskenshistoria!

Mer läsning

Annons