Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint körbesök i Härjedalen

/
  • ”En lysande fin konsert” skrev  LT:s LO Rindberg som var på plats när The Choir of Hendon St Mary sjöng i Stora kyrkan i Östersund  på nyårsafton 2003.

En av Englands förnämsta kyrkokörer, The Choir of Hendon St Mary från norra London, kommer under nyårshelgen att göra en serie konserter i Härjedalen.

Annons

– Vi gör varje år en resa utomlands, säger kyrkans organist och körledare Richard Morrison, som också är den stora Londontidningen The Times kulturredaktör och musikkritiker.

– För sex år sedan besökte vi Jämtland, vilket gav mersmak. Därför har vi i år valt att under nyårshelgen göra en liknande resa till Härjedalen, eftersom en av våra körmedlemmar härstammar därifrån.

– För oss från London kommer det att bli en upplevelse att besöka den vackra fjällvärlden med riktig snö och ett klimat som vi i London bara har hört talas om.

The Choir of Hendon St Mary har anor sedan 1660-talet och flera av dagens körmedlemmar har haft föräldrar och förfäder som i generationer deltagit i körverksamheten. Dess repertoar spänner hela spektrat av körmusik från Palestrina och Monteverdi till dagens moderna engelska tonsättare som David Bedford och John Tavernor.

Flera engelska kompositörer har också valt att specialskriva musik till kören efter att ha hört den framträda. Man lägger ingen större vikt vid provsjungningar utan föredrar utbildning.

– Vi vill reflektera den musikaliska kompetensen inom den egna församlingen utan att välja ut speciellt musikaliska medlemmar. Man skulle då skapa en musikalisk elit som kanske inte alla skulle kunna eller vilja delta i, säger Morrison.

Dock uppmuntrar och hjälper man sina ungdomar till att ta sång- och musiklektioner. När solister krävs, kommer de alltid från körens led och de flesta som sjunger idag har varit med sedan barnaåren.

– Vi är därför glada att flera av våra ungdomar valt att komma med oss hit till Härjedalen för att sjunga under denna nyårshelg, när annars många andra intressen fångar deras uppmärksamhet, avslutar Richard Morrison.

Med kören, som på resan till Sverige består av cirka 35 sångare och musiker, hoppas man också få med den i England välkände organisten Nicholas Reading och den fina pianisten Anna Tilbrook.

Turnén startar med en konsert i Vemdalens kyrka tisdagen den 29 december. Därefter följer en konsert i Tännäs onsdagen den 30 december. Vidare medverkar kören under aftonbön i Lillhärdals kyrka på nyårsafton och på nyårsdagen avslutas turnén avlutas med en stor kyrkokonsert i Svegs kyrka.

På programmet står naturligtvis engelska christmas carols, men också mycket annan engelsk kyrkomusik, både gammal och nykomponerad. Musik som aldrig tidigare framförts utanför Englands gränser.

Mer läsning

Annons