Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finstämt och grovt hos Bolins

Karin Wikström och Rebecca Burkhalter delar rum på Bolin Gallery. Linda Petersson ser en spännande utställning som präglas av kamp och fantasi.

Annons

Karin Wikström och Rebecca Burkhalter träffades under studietiden på Valands Konsthögskola och har sedan dess varit vänner och kolleger. På galleriet samsas deras verk uppblandade på väggarna. Deras uttryck är väldigt olika men möts i ett gemensamt sökande att hitta känslan och det som inte går att formulera i text.

Wikströms måleri är grovt och färgen sönderblandad smutsig. I vissa av målningarna anas figurer som är förenklade i formerna som ett snidat måleri. Det som kan se så spontant och slumpmässigt handlar om ett noggrant undersökande av separata målningar som långsamt växer fram i ateljén. Wikström målar på många alster samtidigt för att vända tillbaka och låta processen fortgå och ge verken den tid de kräver. En av de utställda målningarna har Wikström arbetat från och till med i 10 år. Jag känner närvaron och kampen med målningarna vilket gör dem speciellt starka och autentiska.

Burkhalters konst är renare med nyansen av pastelligt mjölkig färg. I målningarna finns en frostig hinna som ger en beslöjad upplevelse, motiv med allt från illustrativa flickansikten till målade djur eller andra figurer. Figurerna är placerade i mitten som på en scen där allt runt omkring är bortsorterat. Bilderna kan tolkas som information till en rebus. Det vaxartade uttrycket gör sig fint tillsammans. I målningarna finns en spänning mellan humor och motiv som triggar fantasin. Jag tycker speciellt om väggen med flera verk grupperade tillsammans målade på ritfilm. Där klickar material och uttryck på ett finstämt sätt.

Gå och se!