Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finstämda jazzgitarrister och en hårdsvängande saxofonist

Lågmält, finstämt, svängigt. Perfekt samspel och inspirerande solon.

Annons

Det var länge sedan jag lyssnade till en så njutbar gitarrskiva som den Max Schultz och Erik Söderlind spelat in med titeln ”Dedications”. Helt fantastisk egentligen.

De båda gitarristerna Schultz och Söderlind erbjöds av det jazzfrämjande paret Laila och Charles Gavatin att gemensamt spela in en skiva där de hyllade sina gitarrhjältar inom jazzen.

Det fanns många att välja bland och Schultz-Söderlind gjorde en mix av gitarrmästarnas kompositioner och sina egna tonsatta hyllningar till några mästare.

Resultatet blev helt enastående.

Omväxlande, överraskande, förföriskt. Max Schultz och Erik Söderlind är båda lysande solister men bjuder framför allt på ett bländande elegant duospel.

En utomordentligt vacker ballad är ”Dedicated to you” med Fredrik Jonssons sobert ackompanjerande basspel. En glädjefylld tolkning gör duon av John Abercombies melodiskt lätta och luftiga ”Even Steven”.

80-talets stora gitarrstjärna Pat Metheny hyllas med en ljuvligt fin bossa nova och gitarrgiganten Joe Pass’ egen hyllningslåt till sin store inspiratör Django Rheinhart får en lätt bluesig tolkning i ett störtskönt duospel.

Andra stora gitarrhjältar som hyllas är Wes Montgomery, George Benson, John Scofield och John McLaughlin.

Lite överraskande kommer även Frank Zappa och Jimi Hendrix med i samlingen. Den förre med en jazzvals, som nog få kände till, den senare i sin roll som avgörande inspiratör för Max Schultz. Men Jimi Hendrix har nog haft betydelse för många av den sentida jazzens utövare och förnyare.

”Dedications” är en riktig kanonskiva för den som gillar gitarrjazz av olika stilar.

 En annan jazzartist som stöttas av Laila och Charles Gavatins Foundation for Jazz Music är altsaxofonisten Amanda Sedgwick, som nu fått tillfälle att ge ut sin tredje CD, ”Delightness”, med en blandning av egna låtar och gamla jazzklassiker.

Här framträder Amanda Sedgwick som solist, arrangör, låtskrivare och ledare för två olika band, dels sin egen kvartett med Daniel Tilling, piano, Martin Sjöstedt, bas och Moussa Fadera, trummor, dels en septett med tillskotten Anders Bergcrantz på trumpet, Karin Hammar, trombon och René Martinez, percussions.

Det är en hårdsvängande Amanda Sedgwick vi hör i inledningslåten ”Fat Lady” av Wayne Shorter. Och hon fortsätter att ta ut svängarna ordentligt i sin egen tempofyllda, intensiva och mycket expressiva låt ”Lethally Delicious”, tillsammans med Anders Bergcrantz på trumpet.

Skivan innehåller en skön blandning av ballader, bebopklassiker och latininspirerat. I en klassisk beboplåt av Bud Powell backas Amanda Sedgwick upp av ett härligt svängigt triokomp, i Amandas egen ”Avenue D” låter Karin Hammars kraftfullt svängiga trombon höra sig  och René Martinez’ percussions förstärker latingunget i ”Te Recuerdo”.

Underbart att sådana här artister får chansen att presentera och dokumentera sig för en bredare skivlyssnarkrets. 

Mer läsning

Annons