Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finsmakare på vinmässa

I dag ordnas den tionde upplagan av Kvalitetsvinmässan i Norrland. Mässan håller till på Gamla teatern i Östersund och aldrig tidigare har så många besökare velat delta.

Annons

Kanske är det just det faktum att det är tioårsjubileum som lett till att så många har visat intresse för årets mässa. Arrangören, Munskänkarna i Östersund, har dessutom lyckats få flera kända vinpersonligheter till mässan för att hålla föreläsningar. Bland annat profilen och vinskribenten Håkan Larsson som är redaktör för tidningen Allt om vin.

Intresset för mässan har i år varit så stort att munskänkarna fått avvisa ett stort antal människor eftersom mässlokalen helt enkelt inte kan ta emot fler.

– Vi har över 1 000 personer som besöker mässan i år. Hade vi kunnat ta emot alla så hade vi säkert kommit upp i 1 500, säger mässgeneralen Glenn Makenzius.

Han tror att mässans bredd är en orsak till att så många vill besöka tillställningen. På mässan finns cirka 200 speciellt utvalda vinsorter som besökarna får prova. Men allt handlar inte om att dricka.

– Vi går mer mot att bli en vin- och matmässa. Vin och mat hör ihop och de ingår båda i människans njutning, säger Glenn Makenzius.

En av besökarna på mässan var Sofie Björk som tagit med sin överraskade mormor Gull-Britt Vallin på evenemanget.

– Jag dricker gärna vin till god mat men kan inte så mycket. Jag är här för att lära mig, berättar Sofie Björk.

Spannet på viner var stort. Både när det handlade om ursprungsland och pris. Det dyraste vinet, Penfolds Grange från 1998, kostar 2 571 kronor för den som vill köpa en flaska. De billigaste vinerna på mässan kostar cirka 70 kronor.