Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finsk toppklass för mycket för Jämtland

Jämtland spelade godkänt i 25 minuter, men det hade behövts 40 mot finska Tampereen.

– Vi måste höja vår lägstanivå, säger Pontus Frivold efter 72–99 i cupstarten i Luleå.

Jämtlandscoachen var inte alltför nedslagen i skoskaften. Frivold vet att hans lag mötte ett av Nordens absoluta stjärngäng.

Tampereen siktar på guld i år och ska kombinera finska ligan med Baltiska ligan. Med fyra högklassiga amerikaner i laget (i Finland får alla lag ha fyra spelare från USA) och bland annat Antti Nikkola som var med i EM, har Tammerforslaget många vapen.

Det märktes sannerligen mot Jämtland. Finländarna spelade med högt tempo, jobbade stenhårt i försvar, penetrerade gärna från guardposition vilket skapade öppningar och passningsalternativ. Dessutom sköt man fantastiskt.

Inte konstigt att Jämtland till slut tappade lite av modet när nästan varje skott gick i.

Hur mycker beror förlusten på Tampereens skicklighet?

– Tampereen är superduktigt, men de är inte 27 poäng bättre. Kanske tio. Jag är väldigt nöjd med 25 minuter. Då spelade vi på en hög nivå. Tyvärr sjunker vi för djupt ibland och då utnyttjar de våra misstag.

Jämtlands inledande 25 minuter var klart bra. Man hade ledningen två gånger (25 –24, 29–27) och tvingade fram två time outs från Tampereen.

Även starten av andra halvlek var lovande. Ett frejdigt inhopp av Omar Zaghden gav Jämtland ny bensin. Man gjorde 15–8 och gick upp till 58–65, med läge att sätta 60–65.

Då kom en olycklig turnover när Jimmy Widells passning inte hittade Zaghden. Sedan stack Tampereen ifrån.

– Jag är besviken på att vi hade 21 turnovers. Vi sköt också illa. Men det här är träningsmatcher och det är nyttigt att se hur vi reagerar, menar Frivold.

Spelarbetyg: Många var bra under de första 25 (främst Saleman, Widell, Hellgren och Zaghden) men sedan blev det grått. Ifrågasatta Eric Mosley och Brandon Petersen förstärkte inte sina aktier.

Mosley spelade upp sig i andra, då han skärpte sig i en-mot-en-spelet. Petersen var för passiv och hamnade för långt ifrån korgen.

Bli inte förvånade om Jämtlands klubbledning presenterar ersätter USA-duon redan till veckan.

Matchfakta

Tampereen–Jämtland 99–72

20–17, 24–19, 27–24, 28–12

Jämtland: Eric Mosley 18, Brandon Petersen 11, Andreas Karlsson 10, Adama Darboe 10, Egal Saleman 10, Stefan Hellgren 6, Omar Zaghden 5, Luka Marolt 2.

Returer: 39–36 (Petersen 12).

Skott, treor: 12/22 – 3/18.