Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finsk ligaspelare vill till Jämtland

Finska ligaspelaren Arla Koski vill komma till Jämtland Basket.
– Hon har sökt in på skola. Om hon kommer in blir hon kvar i tre år, säger Dennis Cooper.

Den snart 19-åriga Koski är 176 centimeter och två-trea. Hon har i år representerat PeKa, finalist i högsta finska ligan.

Koski blev skadad tidigare under säsongen, men kom tillbaka och gjorde tre matcher mot slutet av säsongen (fyra minuters speltid i genomsnitt).

– Arla är en större guardtyp som tar mycket returer. Hon har själv kontaktat oss eftersom hon sökt in på skola i Östersund, berättar Cooper, coach för Jämtland dam.

Hur har Östersund dykt upp i hennes tankevärld?

– Hon har hört talas om den basketkultur som finns i Jämtland. Sedan har hon en äldre bror, som är utföråkare, som går en idrottsutbildning i Östersund.

Dennis Cooper är mycket förväntantsfull inför en eventuell värvning. Särskilt som Jämtlands stora poänggörare och guard, Danielle Elvbo, är på väg bort.

Elvbo söker studier på annan ort och mycket talar för att hon flyttar.

– Vi avvaktar med att titta på ersättare tills vi vet exakt hur det blir med Danielle. Men skulle Arla komma in på skola i Östersund blir hon kvar i tre år, så kan det bli jättebra, menar Dennis.

Arla Koski – som pratar svenska och som har dubbelt medborgarskap – har rekommenderats till Jämtland av Solnas herrligacoach Ray Ailus.

– Han kännes hennes föräldrar, bland annat hennes pappa som är fystränare i en storklubb i Finland. Det lär betyda att Arla vet hur man tränar.

När får ni besked om hon kommer in på skola?

– Det brukar vara i juli. Det är bara att hoppas att hon har bra betyg.

Tills vidare kör Dennis Cooper försäsongsträningen med en extremt stor trupp. Nästan 25 spelare finns med.

– Över sommaren kommer både 98:orna och 99:orna att köra med oss. Sedan får vi veta under sommaren hur det blir med de äldre spelarna, om de kommer inte på skolor eller inte.

Frågetecken finns för Elin Glantz, som har motivationsbrist. Storasyster Hanna Glantz är definitivt förlorad eftersom hon har slutat och sökt studier i Umeå.

– Tove (Grannäs Brännström) har också sökt skola.

Några ersättare för flyktade spelare kan det bli, men troligen inte så många. Dennis Cooper vill gärna lyfta upp några av de yngre talangerna.

– Det ser väldigt spännande ut underifrån, speciellt på de stora positionerna.

Från och med 16 juni kommer damlaget också att byta namn. Allt pekar mot att årsmötet fattar beslut om namnändring till Östersund Basket.

– Framför allt ger det oss en tydlighet gentemot sponsorerna. Då vet de att deras pengar verkligen går till damlaget.